Gemeente Voerendaal


8/8/2007 - Uitslag gegevens burgeronderzoek 2007 In maart 2007 heeft het Burgeronderzoek in Voerendaal plaatsgevonden. Ongeveer 1300 inwoners van Voerendaal is gevraagd naar hun mening over zaken zoals de leefbaarheid en veiligheid van hun eigen buurt, het imago van hun gemeente en de kwaliteit van hun bestuur en dienstverlening.

Behalve in Voerendaal werd het burgeronderzoek ook in de andere Parkstadgemeenten gehouden. Het is na 2001, 2003 en 2005 de vierde keer dat dit in Parkstadverband gebeurt. Door de onderzoeksuitkomsten van 2007 te vergelijken met die van de voorgaande jaren kunnen trends en ontwikkelingen gemeten worden. Op die manier wordt duidelijk in hoeverre zaken zich gunstig of ongunstig ontwikkeld hebben en of het gemeentelijke beleid in de ogen van de burger resultaten heeft opgeleverd. Ook vergelijkingen tussen de Parkstadgemeenten zijn mogelijk.

De uitkomsten van het burgeronderzoek kunt u hier terugvinden. Enkele opvallende resultaten uit het burgeronderzoek van dit jaar.

Veiligheid in buurten neemt toe
Het aandeel inwoners dat aangeeft zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt is in alle gemeenten van Parkstad Limburg afgenomen. De grootste daling deed zich voor in de gemeenten Brunssum en Heerlen. Ook het slachtofferschap is in alle gemeenten afgenomen. Het gaat hierbij om woninginbraak, autodelicten, fietsendiefstal, vernieling en geweldsdelicten. Deze positieve ontwikkeling kan te maken hebben met het optreden van de politie. De waardering in de Parkstadgemeenten voor de politie is in de afgelopen jaren in ieder geval toegenomen.

Gemeentelijke dienstverlening verbeterd
Ook de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening is toegenomen. In Parkstad Limburg vinden de inwoners dat de gemeenten sneller werken, beter bereikbaar zijn en ook beter afspraken nakomen.

Minder milieuoverlast in de eigen buurt
De schaalscore voor milieuoverlast in de eigen buurt is flink afgenomen. Mensen ervaren minder geluidsoverlast, minder stankoverlast en ook minder overlast van zwerfvuil, hondenpoep en onkruid in de eigen buurt. Daarnaast zijn mensen meer tevreden over het gemeentelijk milieubeleid en de gemeentelijke maatregelen ten behoeve van afvalscheiding.