VVD


8-8-2007

Geen schuldsanering Antillen zonder terugkeerregeling criminele Antilliaanse jongeren

VVD-leider Mark Rutte wil dat het kabinet alsnog vóór Prinsjesdag met een wetsvoorstel komt over een terugkeerregeling voor criminele Antilliaanse jongeren.

Doet het kabinet dat niet, dan zal de VVD de schuldsanering van de Antillen niet steunen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Mark Rutte, die momenteel een werkbezoek brengt aan de Antillen, gisteravond gezegd tijdens een paneldiscussie op de University of the Netherlands Antilles.

Rutte: "Voor de VVD zijn de problemen met criminele Antilliaanse jongeren in Nederland onlosmakelijk verbonden met de problemen op de Antillen zelf. Dat wil zeggen: geen terugkeerregeling, dan ook geen schuldsanering."

Het kabinet trekt dan wel 410 miljoen euro (Voorjaarsnota) uit voor schuldsanering op de Antillen, maar heeft tegelijkertijd het wetsvoorstel voor een terugkeerregeling voor criminele Antilliaanse jongeren juist ingetrokken.
Rutte vindt dat bijzonder onwenselijk en onverstandig. De VVD blijft van mening dat Antilliaanse jongeren die zich ernstig misdragen, moeten kunnen worden teruggestuurd naar de Antillen.

Wel verklaart de VVD zich dan ook bereid financieel mee te werken aan een voorziening voor jeugddetentie op Curaçao. Daar kunnen ook straffen en maatregelen van de jonge Antillianen die in Nederland zijn veroordeeld, ten uitvoer worden gelegd. Op die manier kan dan ook steun worden gegeven aan noodzakelijke vervolgtrajecten van sociale vorming en begeleiding op de Antillen. Onderdeel hiervan kan ook zijn ondersteuning bij de handhaving van de leerplicht en de daarbij behorende sanctiemogelijkheden.

Rutte brengt momenteel een werkbezoek aan de Antillen, waar hij onder andere meespeelt in het toneelstuk Changa, georganiseerd door PvdA-Kamerlid John Leerdam. De voormalig premier van de Antillen, Suzy Römer, is in het toneelstuk de tegenspeelster van Rutte.