Gemeente Langedijk


8 augustus 2007

College geeft antwoorden op vragen uit dorpsdebatten

Afgelopen januari/februari bezocht de nieuwe ploeg burgemeester en wethouders alle dorpskernen in het kader van een dorpsdebat. De wethouders zaten nog geen jaar op hun stoel en ook de burgemeester was een relatieve nieuwkomer. Op sommige vragen moesten zij dan ook het antwoord schuldig blijven. Inmiddels hebben zij de meeste antwoorden achterhaald. Omdat belofte schuld maakt, publiceren wij ze hieronder.

Afsluiting Diepsmeerweg
Tijdens het dorpsdebat in Oudkarspel werd de vraag gesteld of de Diepsmeerweg bij de aanleg van Breekland misschien toch niet afgesloten werd. Dat is wel het geval De Diepsmeerweg is inmiddels afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit is blijvend. De weg is nu doodlopend vanaf zowel de oost- als de westzijde tot aan deze ontsluiting. Langzaam verkeer kan wel weer gebruik maken van de Diepsmeerweg.

In termijnen
Een inwoner van Noord-Scharwoude wilde tijdens het dorpsdebat antwoord op de vraag waarom men niet in termijnen mag betalen als de OZB-aanslag meer dan 1500 euro bedraagt. Het antwoord is gelegen in de huidige verordeningen waarin geregeld is dat bij aanslagen die lager zijn dan 70 euro of hoger zijn dan 1.500 euro geen gebruik gemaakt kan worden van automatische incasso. Deze aanslagen hoeven niet in één keer voldaan te worden, maar in twee keer. De eerste termijn vervalt een maand na dagtekening en de tweede termijn drie maanden na dagtekening. Het maximum is ingevoerd om hert renteverlies dat de gemeente lijdt door het systeem van automatische incasso in 7 termijnen enigszins te beperken. Het betreft in de regel gebruikspanden waarbij het niet gebruikelijk is dat een automatische incasso wordt afgegeven.

Sluitboom
"Waarom zit er geen sluitboom aan de voorkant van de vuilniswagen?", vroeg een inwoner van Zuid-Scharwoude. Dat is te verklaren uit de positie van de vuilniswagen op de weg. De wagen staat aan de rechterzijde van de weg en er verwacht kan worden dat er alleen sprake is van achteropkomend verkeer. De sluitboom moet aanrijding van fietsers van achteren voorkomen.

Speelveldje
Enige onduidelijkheid was er ook tijdens het dorpsdebat over het veldje bij het gemeentehuis/ Eendrachtsstraat. Er zou zijn beloofd het veldje op te knappen. Op het speelveld zijn inmiddels volgens planning speeltoestellen bijgeplaatst.

Gras
Het laten liggen van gemaaid gras leidde tot vragen in het Broek op Langedijker dorpsdebat. Gemaaid gras wordt inderdaad niet opgeruimd. De maaimachines komen één keer per week langs en dan hoeft er niet opgeruimd te worden.

Gemeenteauto
Een inwoner van Sint Pancras liet weten dat iedere ochtend een gemeenteauto tegen het verkeer in rijdt op een stukje eenrichtingsverkeer op de A.V.H. Destreelaan. Onderzoek door de gemeente maakte duidelijk dat de `gemeenteauto' van een groenteboer is die afval voor de beesten brengt naar "Jong Leven".

Snoeihout
In het Koedijker dorpsdebat kwam de vraag aan de orde wat er gebeurt met snoei- en ander hout uit Geestmerambacht en uit de gemeente. Navraag leerde dat dit een zaak is van het Recreatieschap Geestmerambacht. Geestmerambacht heeft eigen beleid. Hout van gemeentelijke bomen wordt afgevoerd en versnipperd en weer gebruikt als bodembedekker in plantsoenen.

Kuilen in de weg
In alle dorpskernen tenslotte werden vragen gesteld over ongelijk liggende stoeptegels, kuilen in de weg, scheef gegroeide bomen en dergelijke. Met deze vragen hoeft u niet te wachten tot het volgende dorpsdebat. U kunt met zulke vragen bellen naar het Service- en meldpunt van de gemeente (0226 33 45 84). Het Service- en meldpunt behandelt klachten over het gehele werkgebied van de gemeente. Het is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Op maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag is het Service- en meldpunt 's middags bereikbaar van 13.30 - 16.30 uur en op donderdagmiddag van 13.30 - 17.00 uur. Meldingen kunnen ook via de website. U treft op de pagina een formulier aan welke u na invulling kunt verzenden via de mail.