GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil Groene Rotterdamwet

Rotterdam, 8 augustus 2007

De Rotterdamse GroenLinks-fractie wil dat de landelijke politiek Rotterdam een handje helpt bij het bereiken van de stedelijke klimaatdoelstelling. Raadslid Arno Bonte vindt dat de gemeente te weinig instrumenten heeft om een goed klimaatbeleid te voeren. Hij pleit voor een Groene Rotterdamwet die het bedrijfsleven verplicht jaarlijks drie procent CO2 te reduceren en die de gemeente de mogelijkheid geeft belastingvoordelen te geven aan duurzame ondernemers.

De gemeente Rotterdam sprak onlangs met het Havenbedrijf en vertegenwoordigers van de Rotterdamse industrie af om de uitstoot van CO2 in 2025 te halveren. Bonte is blij met die doelstelling, maar vindt de afspraak te vrijblijvend. Hij wil de klimaatdoelstelling wettelijk vastleggen en bedrijven verplichten jaarlijks minimaal drie procent minder CO2 uit te stoten. "Daarmee voorkom je dat bedrijven die zich onttrekken aan de afspraken en zo een concurrentievoordeel behalen op goedwillende bedrijven."

Naast een financiële sanctie voor bedrijven die zich niet aan de klimaatafspraken houden, wil Bonte dat de gemeente de mogelijkheid krijgt om voortrekkers op het gebied van duurzaamheid met belastingvoordelen te belonen. "Zo maak je het aantrekkelijk om te investeren in duurzame innovaties en in groene technologieën."

GroenLinks wil dat er in Rotterdam een proef komt om wettelijke instrumenten in te zetten bij het klimaatbeleid. Als de Groene Rotterdamwet een succes wordt, moeten ook andere gemeenten de mogelijkheid krijgen om hun klimaatdoelstellingen wettelijk vast te leggen.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207