Gemeente Langedijk


8 augustus 2007

MKZ nog geen gevolgen voor Kinderboerderij aan Potjesdam

De maatregelen die zijn genomen om een uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland te voorkomen hebben vooralsnog geen gevolgen voor de kinderboerderij aan de Potjesdam. De gemeente Langedijk, die de kinderboerderij beheert, sluit niet uit dat maatregelen nodig zijn indien de situatie verandert.

Op zaterdag 4 augustus besloot minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot een verzamel- en een vervoersverbod voor evenhoevigen (schapen, geiten, runderen en varkens). Dat wil zeggen dat het verboden is om schapen, geiten, runderen en varkens te vervoeren of bij elkaar te brengen. Alleen vervoer van dieren die van een veehouderij rechtstreeks naar de slacht gaan, is toegestaan. Houders van evenhoevigen moeten een bezoekersregistratie bijhouden van alle bedrijfsmatige bezoeken op hun bedrijf.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen- en geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren (antilopen) kunnen ziek worden door het virus. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen. Maar mensen kunnen het virus wel verspreiden. Eén van de mogelijkheden waarop het virus Nederland binnen kan komen, is via reizigers die deze landen bezoeken. Het ministerie adviseert reizigers daarom om in het Verenigd Koninkrijk geen boerderijen te bezoeken. Verder is het verboden om dieren of etenswaren van dierlijke oorsprong mee te nemen uit het Verenigd Koninkrijk.