Akkoord over tweejarige Rabobank-CAO

08/08/2007 12:49



FNV Bondgenoten



Akkoord over tweejarige Rabobank-CAO

Rabobank en de vakorganisaties hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een 2-jarige CAO. Ingangsdatum is 1 mei 2007. Medewerkers krijgen per 1 augustus 2007 3% salarisverhoging. Op 1 maart 2008 volgt een salarisverhoging van 2%. Ook worden in 2008 de percentages van het variabele inkomen bij een goede beoordeling 2% hoger. De vakorganisaties zullen dit resultaat met een positief advies voorleggen aan hun leden.

"Wij zijn uiteindelijk met de bonden overeengekomen om de salarisverhoging in het eerste jaar volledig te laten bestaan uit een verhoging van het vaste salaris", aldus Jaap Lammers, hoofd van de Rabobank onderhandelingsdelegatie. "Daarmee houden we rekening met de signalen uit het bedrijf dat de uitvoering van het performance management systeem nog verder kan worden verbeterd. De vakorganisaties waren bereid de inkomensverhoging in het tweede jaar wel te verdelen over het vaste en het variabele inkomen. Die verdeling is belangrijk voor de Rabobank omdat dit past bij de gewenste resultaatgerichtheid en bij het bevorderen van ondernemerschap in onze organisatie. Een belangrijk onderdeel van onze 'verander agenda'."

Wim ter Welle, eerste onderhandelaar namens de vakorganisatie: "Voor ons is belangrijk dat de Rabobank heeft geluisterd naar de massale reacties van onze leden, haar medewerkers:een marktconforme verhoging in 2007, het variabel inkomen is geen instrument om de kosten te drukken en de verhoging van het variabele inkomen is beperkt. Daarbij komt dat de afspraken over inzetbaarheid op een goede wijze anticiperen op de werkgelegenheidssituatie bij de bank in de komende jaren."

Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond vult aan: "Blij ben ik met de afspraken over inzetbaarheid. Vooral medewerkers die nog niet een MBO-diploma hebben kunnen dat nu versneld halen. Een grote wens van de leden van CNV Dienstenbond". Ook Wim de Ruijter, bestuurder van FNV Bondgenoten geeft aan erg gelukkig te zijn met de afgesproken ECV-procedure.

Inzetbaarheid
Het kernthema uit de nieuwe CAO is inzetbaarheid. Door de langdurige discussie over het loonhoofdstuk, zou bijna worden vergeten dat partijen over veel meer onderwerpen tot een akkoord zijn gekomen. Over Inzetbaarheid is uitgebreid gezamenlijk onderzoek verricht. Nu zijn op basis daarvan diverse afspraken gemaakt om de mobiliteit van medewerkers te stimuleren.

Afgesproken is dat medewerkers die op MBO-niveau functioneren, maar nog niet over een MBO-diploma beschikken, met behulp van vrijstellingen (de zogenaamde EVC-procedure) een verkorte MBO-opleiding kunnen volgen. De Rabobank is de eerste grote financiële dienstverlener die haar medewerkers deze mogelijkheid biedt. Ook is het systeem van de persoonlijke toeslagen vereenvoudigd om functiewisseling van medewerkers te bevorderen. Verder is men het eens geworden over feed back van medewerkers aan leidinggevenden, employability scans voor medewerkers en leidinggevenden en over de facilitering van internetstudies.

Vernieuwing
Voor andere belangrijke onderdelen van de 'veranderagenda', zoals modernisering van de CAO, arbeidsduur en werktijden en beloningsdifferentiatie zijn afspraken gemaakt om een en ander nader te bestuderen. Daarnaast zijn ten aanzien van arbeidsduur en werktijden stappen gezet door de gemiddelde arbeidsduur te accentueren en dat ook bij de bepalingen over meerwerk door te vertalen.








Dienstenbond CNV