FNV


* Ontslagrecht

Flitsontslag opent deur naar willekeur

Het kabinet heeft een plan bedacht dat het voor werkgevers mogelijk maakt om snel, goedkoop en zonder opgaaf van reden een werknemer te kunnen ontslaan. Dat flitsontslag moet heel erg snel van tafel, vindt de FNV. Dit is niet de manier om meer mensen aan het werk te helpen.

Niet langer zeker van uw baan Met de ontslagplannen van het kabinet is niemand meer zeker van zijn baan. Als dit doorgaat, heeft uw werkgever geen vergunning of toestemming van de rechter meer nodig om u te kunnen ontslaan. Werkgevers willen al jaren dat het ontslagrecht versoepeld wordt. Ze willen sneller en goedkoper van werknemers af. Het kabinet bedient de werkgevers op hun wenken. Werknemers worden de dupe.

Op dit moment toetst het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of de kantonrechter nog of een aangevraagd ontslag wel terecht is. Straks is die controle er niet meer bij. Wil uw baas om welke reden dan ook van u af? Als het aan het kabinet ligt, staat u straks in vier weken op straat. Nu is die opzegtermijn meestal nog twee of drie maanden.

Bent u het niet eens met uw ontslag, dan moet u straks zelf naar de rechter. De rechter zal bijna nooit ontslag ongedaan maken. Alleen zal hij misschien in uitzonderlijke gevallen een hogere vergoeding vaststellen.

Ontslagvergoeding omlaag Het kabinet stelt tegelijkertijd voor om de ontslagvergoeding te beperken tot maximaal één jaarsalaris. Dit treft vooral werknemers die lang bij één baas hebben gewerkt, ouderen, en mensen die door hun werkgever schandalig behandeld zijn, waarvoor ze nu nog een hoge schadevergoeding krijgen. De werkgever mag ook scholingskosten aftrekken, tot maximaal een kwart van de vergoeding.

Geldt dit voor iedereen? Alle werknemers worden vogelvrij als dit plan werkelijkheid wordt. Iedereen kan snel en goedkoop op straat worden gezet. Wat het kabinet voor ambtenaren in petto heeft, is nog niet duidelijk. Wat niet iedereen treft is het voorstel voor de ontslagvergoeding. Dat laat topinkomens ongemoeid. De gouden handdrukken van miljoenen euro's, die met optieregelingen en speciale afspraken worden betaald aan topbestuurders kunnen gewoon blijven bestaan. Het ontslagplan treft dus de gewone werknemer en de grootverdieners ontspringen weer de dans.

Een ander Nederland Als dit flitsontslag doorgaat, wordt ons land er niet leuker op. De mondige Nederlandse werknemer moet voortaan op zijn woorden passen. Want voor je het weet, sta je op straat. Tegelijkertijd betekent dit vrij baan voor botte en onbeschofte managers

Wat wil de FNV? Nederlands grootste vakcentrale FNV zegt: dit flitsontslag moet van tafel. De voorstellen zorgen er alleen maar voor dat werknemers vogelvrij worden verklaard. Dit plan gaat niemand extra aan een baan helpen. Jongeren, uitzendkrachten en allochtonen vinden heus niet eerder werk als ze sneller en goedkoper op straat gezet kunnen worden. Het ontslagrecht in Nederland is nu goed geregeld en beschermt werknemers. De FNV ziet wel mogelijkheden voor een eerlijker en rechtvaardiger ontslagrecht. Ze wil daar altijd over praten. Maar dan moet dit ontslagplan eerst van tafel. Voorbeelden als flitsontslag doorgaat

Voorbeeld 1: Lindsey (25) Lindsey werkt vijf jaar in een leuke baan. Ze verdient 30.000 euro. Ze is niet op haar mondje gevallen, maar kan goed met iedereen overweg. Haar baas wil plotseling van haar af. Hij heeft geen zin om vijf maandsalarissen te betalen (12.500 euro), dus hij stapt naar het Centrum voor Werk en Inkomen. Volgens hem past Lindsey niet meer in het organisatieprofiel en bovendien is ze lastig. Vier weken later staat Lindsey op straat. Zonder enige vergoeding.

Situatie nu: Lindseys baas heeft nu twee opties. Hij stapt naar de kantonrechter. Als die hem gelijk geeft, moet hij een ontslagvergoeding betalen van 15.000 euro. Of hij stapt naar het CWI. Dat toetst of het ontslag terecht is. In dat laatste geval krijgt Lindsey geen vergoeding. Ze kan wel naar de rechter stappen, om alsnog een vergoeding te eisen. In beide gevallen heeft Lindsey twee tot drie maanden de tijd om een nieuwe baan te zoeken.

Voorbeeld 2: Henk (55) Henk werkt al dertig jaar voor dezelfde baas. Hij verdient 40.000 euro. Henk denkt het nog wel tien jaar vol te houden tot zijn pensioen. Maar zijn werkgever beslist anders: Henk moet eruit. Binnen vier weken staat Henk op straat. Hij krijgt 100.000 euro mee. Dat lijkt veel, maar daarmee moet hij wel tien jaar tot zijn pensioen zien te overbruggen. Want een werkzoekende van 55 jaar krijgt nergens meer een baan. En als Henk pech heeft, verzint zijn baas een bedrijfseconomische reden. Bijvoorbeeld: de markt voor ons product is ingestort en uw functie is overbodig. En dan kan Henk vertrekken zonder een cent...

Situatie nu: Henk heeft nu nog een opzegtermijn van vier maanden. Als hij wordt ontslagen via de kantonrechter, krijgt hij een vergoeding van 133.000. Als hij geen nieuwe baan vindt, komt hij na 2 1/2 jaar op bijstandsniveau. Hij gebruikt de vergoeding om de bijstand aan te vullen tot hij met pensioen kan.