Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Twee koplopers bij Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen

Na vijf ronden is het aantal spelers met een score van honderd procent in het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen uitgedund tot twee. Alleen de Nederlandse grootmeester Daniel Stellwagen en de Italiaanse meester Fabiano Caruana slaagden erin vijf partijen achter elkaar te winnen. Zij spelen in de zesde ronde uiteraard tegen elkaar. Het aantal deelnemers met een half en een vol verliespunt is nog groot, wat met een groep van 250 deelnemers ook niet anders kan.

Het toernooi duurt tot en met zaterdag 11 augustus. Er wordt op de doordeweekse dagen 's avonds gespeeld, zodat de deelnemers ontspanning en schaken goed kunnen combineren. Uitgebreide informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite.

---

Jeugdclubcompetitiegids 2007 - 2008 is verschenen

De Jeugdclubcompetitiegids 2007-2008 is uit en op 7 augustus naar alle teamleiders (of opgegeven contactpersoon op het inschrijfformulier) en wedstrijdleiders gezonden.
Op de competitiepagina's op deze website staan alle gegevens. Zie: http://www.schaakbond.nl/comp.htm#jcc.

Op 29 september gaan de centrale wedstrijden in Baarn van start. De teams in de Promotieklasse A (decentraal) starten al eerder met een thuis- of uitwedstrijd (periode 1 - 29 september). Wijzigingen in volgorde van spelerslijsten kunnen nog tot 1 september worden doorgegeven.

---

EK voor visueel gehandicapten van 14 tot 24 augustus in Engeland

Van 14 tot 24 augustus vindt in de Engelse stad Durham, het open individueel Europees kampioenschap schaken voor visueel gehandicapten plaats. Het toernooi is een vierjaarlijks evenement van de Internationale Braille Chess Association (I.B.C.A). De organisatie is dit jaar in handen van de Britse Chess Association of Visually Handicapped Chess (B.C.A.).

In totaal hebben zich 80 schakers uit 26 landen zich ingeschreven voor dit toernooi. Onder de deelnemers bevinden zich 5 vrouwen en 75 mannen. Polen stuurt met twaalf spelers het grootste aantal. De Rus Yuri Meshov heeft de hoogste rating (2410) en zal dus een geduchte tegenspeler zijn voor de huidige wereldkampioen, Vladimir Berlinsky (2330) eveneens uit Rusland. Verder zijn in de top aanwezig de Rus Sergey Krylov (2409), Colin Crouch (2370), de Britse kampioen van 2007, en de Pool Piotr Dukaczewski (2339).

Nederland wordt in Durham vertegenwoordigd door Jan Boer. Jan behaalde tijdens het Open NSVG Kampioenschap (O.N.K.) in februari dit jaar de titel 'Beste NSVG'er' waarmee hij het recht verwierf om af te reizen naar United Kingdom. Het afgelopen half jaar heeft Jan zich goed op het EK voorbereid door o.a. deel te nemen aan diverse weekendtoernooien en hij heeft zichzelf als doel gesteld 4½ punt op het EK te gaan scoren.

Het toernooi start op 14 augustus. Na de zesde ronde is er een rustdag. Op 21 augustus beginnen de drie finalerondes. Regelmatig zal een verslag te lezen zijn op de site van de NSVG (www.nsvg.nl)
---