European Union



IP/07/1222

Brussel, 8 augustus 2007

Concentraties: de Commissie keurt de voorgenomen verwerving van SSM Coal door Oxbow goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening goedkeuring verleend voor de voorgenomen verwerving van SSM Coal B.V. (Nederland) door de Amerikaanse onderneming Oxbow. Het onderzoek van de Commissie leidde tot de conclusie dat de voorgenomen transactie de daadwerkelijke mededinging in de Europese economische ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan niet zou belemmeren.

Oxbow is een in de VS gevestigde onderneming die zich in hoofdzaak bezighoudt met de wereldwijde ontginning, productie, afzet en distributie van een reeks vaste brandstoffen en andere koolstofhoudende producten, waaronder steenkool, gecalcineerde cokes en petroleumcokes.

SSM is een Nederlandse onderneming die voornamelijk actief is op het gebied van de inkoop, verscheping, verbetering, afzet en distributie van een reeks vaste grondstoffen en andere koolstofhoudende producten, waaronder steenkool en petroleumcokes. SSM is een handels- en distributieonderneming die de producten die zij verkoopt niet zelf produceert.

De activiteiten van de partijen overlappen elkaar op de markt voor vaste brandstoffen en op de - kleinere - markt voor petroleumcokes. De Commissie heeft echter geconcludeerd dat de voorgenomen concentratie geen aanleiding zou geven tot mededingingsbezwaren op deze markten gezien de beperkte omvang van de overlappingen en de concurrentiedruk die door de concurrenten van de partijen wordt uitgeoefend.

Nadere inlichtingen over deze zaak zijn beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m94.html#m_47 42