Milieudienst Rijnmond

Gemeente stelt bodemsanering Speerdistel voor

08.08.2007 19:15

Uit het bodemonderzoek in opdracht van gemeente Rotterdam blijkt de bodem aan de Speerdistel in Rotterdam-Ommoord ernstig verontreinigd te zijn. Vooral de concentraties van bestrijdingsmiddelen zijn hoog. Omdat de verontreinigde grond diep ligt, minimaal 70 centimeter onder de grond, is er op dit moment geen risico voor de gezondheid. Daarom is het niet noodzakelijk dat de bodem direct gesaneerd wordt. Toch wil de gemeente Rotterdam de verontreinigde grond snel afgraven. Om zoveel mogelijk overlast als gevolg van de sanering te voorkomen, wordt de verdere aanpak in overleg met de bewoners bepaald. Dit vindt plaats na de zomervakantie tijdens een bewonersbijeenkomst.

De veroorzaker van de verontreiniging is onbekend. De kosten van de sanering kunnen daarom niet op de veroorzaker worden verhaald. De gemeente Rotterdam vindt het opruimen van de vervuiling belangrijk en neemt daarom de kosten van de sanering op zich.

De bodemverontreiniging aan de Speerdistel in Rotterdam kwam toevallig aan het licht bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een kabel. Het ingenieursbureau van Gemeentewerken heeft direct een onderzoek laten uitvoeren naar de omvang en aard van de vervuiling. Bewoners zijn door middel van een brief hiervan op de hoogte gesteld. Uit het onderzoek blijkt dat er illegaal afval is gestort. Het afval bevat olieresten, bestrijdingsmiddelen en verf. In juni werd bekend dat de vervuiling reikte tot aan enkele tuinen aan de Speerdistel.