Gemeente Deurne

09-08-2007
Gemeentelijk rampenplan weer up to date
Het Rampenplan gemeente Deurne is weer helemaal up to date. Hiervoor heeft het college op 1 mei 2007 een besluit genomen voor het rampenplan en op 10 juli 2007 voor de daarbij behorende deelplannen. Het Rampenplan gemeente Deurne is een organisatieplan, waarin is vastgelegd op welke wijze en onder wiens verantwoordelijkheid een (mogelijke) ramp of zwaar ongeval wordt bestreden.

Het rampenplan is geactualiseerd vanwege nieuwe ontwikkelingen. Op 26 maart 2007 heeft het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant ingestemd met het nieuwe Regionaal Beheersplan Rampenbestrijding 2007-2011 (RBR). Hiermee zijn ook de wijzigingen in de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure (GRIP) vastgesteld, waardoor de GRIP in Zuidoost-Brabant is aangepast aan de landelijke kaders. Bij het vaststellen van het RBR in 2003 en van het Rampenplan in 2004, waarin de toen bestaande GRIP was opgenomen, bestonden deze landelijke kaders nog niet. De nieuwe GRIP moet worden gebruikt vanaf 1 mei 2007.

Wat is het RBR?
Het RBR organiseert de multidisciplinaire samenwerking voor de rampenbestrijding met de belangrijkste partners: de gemeenten, de brandweer, de politie, de geneeskundige hulpverlening en defensie (die inmiddels ook een vaste partner in de rampenbestrijding is geworden).
Het RBR vormt de basis voor het gemeentelijk rampenplan en de deelplannen. De kernpunten van de multidisciplinaire samenwerking worden in het gemeentelijk rampenplan verwerkt. Eén van die kernpunten is de coördinatie tussen de verschillende disciplines tijdens een ramp of incident. Hiervoor is de gecoördineerde regionale incidentsbestrijdingsprocedure (GRIP) ontwikkeld.

Wat is GRIP?
GRIP is dus de procedure waarin de vaste werkwijze is vastgelegd die wordt gehanteerd om de opschaling van de crisisbeheersingsorganisatie en de multidisciplinaire coördinatie in goede banen te leiden. Het referentiekader van deze procedure is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontwikkeld door de Veiligheidskoepel.

Rampenplan
Aangezien de GRIP onderdeel is van het gemeentelijke Rampenplan, moest dit Rampenplan worden aangepast. Dit is verplicht op grond van artikel 3 lid 2 van de Wet Rampen en Zware Ongevallen: Het rampenplan wordt tussentijds geactualiseerd, indien gewijzigde omstandigheden daartoe aanleiding geven.
Het gewijzigde Rampenplan 2007 is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 1 mei 2007 en is in principe als zodanig de komende vier jaren geldig.

Deelplannen
Eveneens als gevolg van de nieuwe GRIP-structuur zijn de organisatieschemas in de deelplannen van de gemeentelijke processen aangepast en er zijn enkele administratieve wijzigingen doorgevoerd. Dat is gebeurd in de deelplannen:
alarmering
voorlichting
opvang en verzorging
CRIB (slachtoffer-registratie)
CRAS (schade-registratie)
uitvaartverzorging
toegankelijk en begaanbaar maken
geestelijke zorg
milieuzorg
nazorg
verslaglegging en
facilitaire ondersteuning.
Tegelijkertijd zijn twee, nog ontbrekende, gemeentelijke deelplannen door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Het betreft de processen:
voorzien in primaire levensbehoeften en
ontruimen en evacueren.

Daarnaast zijn er ook nog vier deelplannen van externe partners (regionale brandweer en GHOR) die zijn aangepast aan de nieuwe GRIP-structuur en -behalve door de externe partner- ook door het college van burgemeester en wethouders zijn vastgesteld. Het gaat hier om de processen: waarschuwen en alarmeren bevolking, geneeskundige hulpverlening somatisch, verzorging/logistiek en psychosociale hulpverlening.
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juli 2007 het besluit genomen om al deze deelplannen (opnieuw) vast te stellen.