Ingezonden persbericht


PRIVACYGEVOELIGHEID EN BETROUWBAARHEID DATA VORMEN GROOTSTE RISICO'S VOOR ONDERNEMERS

Alphen aan den Rijn, 9 augustus 2007 - Van alle bedrijfsrisico's die je op een rij kunt zetten, vormen privacygevoeligheid en betrouwbaarheid van data de grootste zorg voor het bedrijfsleven. Maar liefst negen van de tien bedrijven hebben actieplannen of procedures vastgelegd voor het geval er iets mis gaat met privacygevoelige informatie. Dat blijkt uit het International Business Report (IBR) van Arenthals Grant Thornton.

Ondernemingen worden voor hun bedrijfsprocessen steeds afhankelijker van data en dataverwerkende systemen. Daartoe behoren ook gegevens die vallen onder de privacywetgeving die gericht is op bescherming van het individu. "Dat vraagt om grote zorgvuldigheid", stelt Bart Jonker directeur bij accountants- en adviesorganisatie Arenthals Grant Thornton en verantwoordelijk voor risk management diensten. "Als je niet voldoet aan de regelgeving en als gevolg daarvan je data en systemen niet kunt gebruiken, raken cruciale bedrijfsprocessen mogelijk in de knel. Goede procedures zijn dus onmisbaar."

Nederlandse ondernemers zien, naast privacy, ook de veiligheid en betrouwbaarheid van elektronische informatie als een belangrijk ondernemingsrisico. Achtentachtig procent van de ondervraagde bedrijven heeft plannen en procedures klaarliggen in het geval data besmet of vervuild raakt, of verloren gaat.

Riskmanager
Ruim tachtig procent van de ondernemers beschouwt de ondernemingsstrategie en -plannen ook als een mogelijk bedrijfsrisico. "Het gaat daarbij in feite over ieder obstakel dat de ingezette bedrijfsdoelstelling kan dwarsbomen", aldus Bart Jonker. "Bijvoorbeeld een inkoopproces dat niet goed aansluit, een onvoldoende afgestemd personeelsbeleid of veiligheidsissues." In dit licht beschouwd, verbaast het dan niet dat Nederland wereldwijd hoog scoort waar het gaat om het aantal bedrijven dat een zogenoemde 'riskmanager' binnen de gelederen heeft, om precies te zijn vijfenvijftig procent. Dat is ruim tien procent hoger dan gemiddeld binnen zowel de Europese Unie als wereldwijd.

Tot de top vijf van bedrijfsrisico's horen volgens de Nederlandse ondernemer ook nog het gevaar van algehele calamiteiten zoals brand, ongevallen, sabotage of terreuraanslagen, waartegen acht van de tien ondernemers zich indekt met noodplanprocedures. De human resource-strategie completeert deze ranglijst. Bart Jonker: "Je ziet een duidelijke trend dat ondernemingen zich steeds bewuster worden van hun positie op de arbeidsmarkt. Om structureel de beste mensen te kunnen aantrekken, is het human resource-beleid mede bepalend voor het imago van een bedrijf."

Goede bedrijfsvoering
In vergelijking met een aantal jaren geleden, is de interne controle op het financiële reilen en zeilen van ondernemingen fors aangescherpt. In 2003 meldde krap de helft van de onderzochte bedrijven het bestaan van een interne controle-instantie. Vier jaar later heeft tweeënzestig procent een dergelijk controle-instrument. "De grote boekhoudschandalen van een aantal jaren geleden hebben in dat opzicht veel goeds teweeg gebracht", aldus Jonker. "De aandacht voor en afspraken over good governance en interne controle zijn sterk toegenomen."

Behalve op het toenemende interne controlemechanisme lijkt de aandacht zich ook te richten op andere aspecten van goede bedrijfsvoering. Uit de jongste cijfers van het IBR blijkt een verdubbeling van de maatregelen die Nederlandse ondernemingen hebben genomen tegen verlies of vernietiging van bedrijfseigendommen. In 2004 dekte achtendertig procent van de bedrijven zich hiervoor in, drie jaar later is dit percentage gestegen naar vijfenzeventig.

Het scala aan bedrijfsrisico's is groot en de cijfers van het IBR tonen aan dat de meerderheid van bedrijven, nationaal én internationaal, zich steeds bewuster wordt van de mogelijkheden om die risico's in te perken door gerichte actieplannen en procedures op te stellen.

Over Arenthals Grant Thornton
Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,