Ingezonden persbericht


Persbericht

9 augustus, 2007

PC Tools waarschuwt voor Storm Trojan-epidemie

~ Nieuwe malware variant legt antivirusprogramma's plat ~

Malware-onderzoekers van PC Tools waarschuwen gebruikers voor de Storm Trojan-epidemie. Deze virussen verspreiden zich razendsnel en worden onder andere meegestuurd in e-cards. Op dit moment zijn er wereldwijd al miljoenen computers geïnfecteerd en dit is pas het begin van deze epidemie.

Het vermoeden bestaat dat schrijvers van de Malware-aanval gevestigd zijn in de buurt van Rusland en Oekraïne. De aanvallen zitten erg goed in elkaar. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde ontwijkende technieken om zo eenvoudiger de pc binnen te dringen en de malware er voor een langere tijd op te installeren.

PC Tools geeft aan dat het op dit moment gaat om e-mails waarbij de ontvanger de link van een e-card moet openen. Wanneer deze link wordt geactiveerd, komt er direct een grote hoeveelheid malware vrij. Gebruikers krijgen dan automatisch een webpagina op hun scherm te zien die de computer zonder extra handelingen van de gebruiker infecteert.

Volgens PC Tools hebben gebruikers niet de juiste beveiliging tegen deze nieuwe epidemie van zero-minute bedreigingen. Het gaat om nieuwe ontwikkelingen met een grote reikwijdte. Elke dertig seconden een aanval is zeker geen uitzondering. Om deze hoeveelheid malware aan te pakken, hebben gebruikers geautomatiseerde systemen nodig.

Hoe kunnen producten die zich zo enorm snel verspreiden worden opgespoord en bestreden? Het antwoord op deze vraag is simpel; dit is bijna onmogelijk. Echter, de 'op gedrag-gebaseerde' bescherming die op dit moment ontwikkeld wordt door het onderzoeksteam van PC Tools maakt dit wel mogelijk.

"PC Tools komt nu met de nieuwe Malware-beveiliging; Malware 2.0. Zonder een automatische reactie kunnen de huidige oplossingen met de gepersonaliseerde code deze bedreigingen niet bestrijden, legt Kurt Baumgartner, Chief Threat Officer bij PC Tools uit. "Traditionele antivirus-producten zijn niet geschikt om in een korte tijd malware te ontcijferen en te analyseren. Deze scanners werken op het moment van infectie niet tegen de nieuwste varianten malware. Tegen de tijd dat de software geüpdatet is, is het te laat om de malware nog aan te pakken."

Het gevaarlijkste aspect van de e-card-bedreiging is dat deze niet alleen e-mailadressen verzamelt die gebruikt worden om spam mee te verspreiden, maar dat verschillende varianten ook rootkits installeren. Deze rootkits verschuilen zich in het systeem waarna de functies en prestaties van computers veranderd worden. Daarnaast zijn deze e-cards ook ontworpen om antivirusproducten uit te schakelen. Het virus stelt het systeem open voor mogelijke achterdeur- en afstandsaanvallen, waardoor alle gegevens op de computer risico lopen om besmet te worden.

PC Tools heeft een gedetailleerde technische analyse van de laatste Storm Trojan variant op hun website staan. Bekijk het onderzoeksrapport op: www.pctools.com/threat-expert/sample/report/storm

Huidige Awards van de software van PC Tools: Spyware Doctor heeft onder andere de volgende prijzen ontvangen: PC Magazine Best Anti-Spyware 2005, editor's choice 2006; Windows XP Magazine, editor's choice; PC Pro Recommended 2006, A list product; PC Answers, editor's choice 2006; PC Advisor, Gold award 2006; PC User ,'Top Buy' 2006; Computer Shopper, Best Anti-Spyware of 2006. PC Tools heeft onlangs ook de Virus Bulletin en Checkmark Certification 2007 ontvangen.

Over PC Tools
PC Tools is een leverancier van beveiligingssoftware en biedt producten zoals Spyware Doctor en andere anti-spyware producten. PC Tools is marktleider in real-time anti-spyware, beveiliging en tools. PC Tools' beveiligingsproducten zijn wereldwijd beschikbaar en al ruim 100 miljoen keer gedownload.

PC Tools heeft nu onderzoekscentra in zowel Sydney (Australië) en Boulder (Colorado). Het hoofdkantoor is gevestigd in Sydney en andere kantoren in San Francisco, Londen, Shannon, Melbourne, Kiev en in Boulder (Colorado). PC Tools heeft een wereldwijd netwerk van distributeurs, resellers en retailers.

Voor meer informatie over PC Tools kunt u contact opnemen met Magida Ezzat, Marketing Coordinator: Tel: +61 3 969 3576
E-mail: magida@pctools.com

Voor verdere persinformatie, fotografie of een interview kunt u contact opnemen met Ingrid van den Nieuwenhof bij LEWIS, Global Public Relations: Tel: +31 (0) 40 235 4600
E-mail: ingridv@lewispr.com

LEWIS - Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com