Staatsbosbeheer

9 augustus 2007

Het Boomkroonpad van Staatsbosbeheer blijft op zijn huidige plek in de boswachterij Gieten-Borger. De verhuizing van de groene attractie, die jaarlijks circa 100.000 bezoekers trekt, naar een nieuwe locatie bij de recreatieplas t Nije Hemelriek in het Gasselterveld lijkt definitief van de baan. Staatsbosbeheer heeft geconcludeerd dat de plannen van ondernemer Lens voor een vernieuwd Boomkroonpad niet in overeenstemming te brengen zijn met de uitgangspunten van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer heeft de afgelopen drie jaar intensief gesproken met diverse partijen zoals de gemeenten Borger-Odoorn, Aa & Hunze, Alescon
- dat het restaurant bij t Nije Hemelriek exploiteert- en ondernemer Lens. Lang leek het of het gezamenlijk opgestelde masterplan dat in februari 2006 werd aangeboden aan de gemeente Aa & Hunze een goede kans van slagen had. Staatsbosbeheer heeft nu echter toch besloten een punt achter de gesprekken te zetten. Districtshoofd Bert Witvoet: Op de nieuwe locatie is volgens ons geen ruimte voor een tweede horecavoorziening naast t Nije Hemelriek. De ondernemer meent zonder eigen horeca de attractie niet rendabel te kunnen maken. Daar komt nog bij dat realisatie van het nieuwe Boomkroonpad voor het toeristenseizoen van 2008 niet haalbaar meer lijkt. Wij kunnen echter niet langer wachten met investeringen op de huidige plek. Dat waren voor ons redenen om te zeggen: hier scheiden onze wegen.

Sinds de start van het Boomkroonpad in 1996 was de belangstelling van het publiek overweldigend. Dat succes had ook een schaduwkant. De huidige locatie midden in de boswachterij en de toegangswegen er naartoe zijn eigenlijk niet berekend op zulke grote bezoekersaantallen. Daarom heeft Staatsbosbeheer de nevenvoorzieningen bij het Boomkroonpad ook altijd bescheiden gehouden. Bij de zandplas in het Gasselterveld leken er goede kansen te zijn voor een tweede leven voor het Boomkroonpad. Zo goed dat het masterplan voorzag in de opening in 2007. Dat bleek veel te optimistisch. Ook de nieuwe locatie heeft zn beperkingen en de realisering vraagt veel meer tijd. Daarom heeft Staatsbosbeheer nu besloten de gesprekken met de ondernemer te beëindigen.

Of er nog een tweede kans komt op vernieuwing en verplaatsing van het Boomkroonpad is maar de vraag. Bert Witvoet: We gaan nu eerst in samenspraak met de gemeente Borger-Odoorn aan de slag met een aantal veranderingen op de huidige locatie. Daarmee denken we nog een flink aantal jaren vooruit te kunnen. Die tijd moeten we ook gebruiken om ons te beraden op de toekomst. Voor de groene provincie Drenthe is het Boomkroonpad natuurlijk een prachtige trekker. En voor Staatsbosbeheer blijft het Boomkroonpad belangrijk om mensen natuur echt te laten beleven, en dat voorlopig dan maar op de huidige plek.