Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Opslag bestrijdingsmiddelen vaak niet volgens de regels

09-08-2007

Het toezicht en de handhaving rond de opslag van bestrijdingsmiddelen is bij meer dan de helft van de bedrijven als slecht te kwalificeren. Dit zegt de VROM-inspectie Zuid-West naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd in 2005 en 2006.

Na een dossieronderzoek bij gemeenten werden dertien bedrijven bezocht. Bij een aantal inrichtingen is sprake van overtredingen die al jaren voortduren, dan wel onterecht jarenlang actief zijn gedoogd. Bij één inrichting bleek de veiligheidscontour over een nieuw te bouwen woonwijk te liggen.

Richtlijn
Bedrijven die in grotere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen opslaan vormen een potentieel risico voor mens en milieu. Bij brand of explosie in een bestrijdingsmiddelenopslagplaats kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen die een risico vormen voor omwonenden. Op dit soort opslagen is de PGS-15 richtlijn van toepassing. In die richtlijn zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd.
Bij slechts drie van de dertien bezochte inrichtingen was er voor de VROM-Inspectie géén aanleiding om opmerkingen te plaatsen ten aanzien van de naleving van de vergunning.

Zie ook :


* Dossier Externe veiligheid

Download:


Zie het origineel


* Rapport VROM-inspectie Zuid-West

* Richtlijn PGS 15