Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Boskoop, 24 juli 2007

Jury Entente Florale bezoekt Tilburg

Op vrijdag 10 augustus aanstaande bezoekt de jury van Entente Florale de gemeente Tilburg. De jurering van de steden en dorpen die zich hebben aangemeld voor de competitie 'Groenste stad en dorp van Nederland 2007' is op 24 mei jongstleden van start gegaan in de gemeente Oudewater. Dit jaar doen tien plaatsen mee aan de verkiezing van groenste stad en groenste dorp van Nederland. In de categorie 'steden' (plaatsen met meer dan 15.000 inwoners) zijn dat Apeldoorn, Gorinchem, Tilburg, Uden en Weesp. In de categorie 'kleine steden en dorpen' strijden Buren, Helvoirt (gemeente Haaren), Oudewater, Ubbergen en Ulvenhout (gemeente Breda) om het goud. De winnaars van de nationale competitie Entente Florale vertegenwoordigen in het daarop volgende jaar Nederland in de Europese Entente Florale. Aan deze Europese groene manifestatie nemen 12 landen deel. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Amersfoort en het Groningse dorp Haren.

Bij de Entente Florale competitie spelen criteria als goed aangelegde en onderhouden groenvoorzieningen en een goed evenwicht tussen oorspronkelijk natuurlijk en cultuurlijk groen een belangrijke rol. Goed groen heeft immers een grote invloed op de leef- en werkomgeving voor de inwoners en de toeristische, sociale en economische aantrekkingskracht van een gemeente. Ook bij de oplossing van geluidshinder en luchtverontreiniging kan groen een belangrijke rol spelen.

Jurering

De jurering wordt uitgevoerd door de onafhankelijke Vaste Keurings Commissie (VKC) uit Roelofarendsveen. Deze instantie is gespecialiseerd in de keuring van tuinen, groenvoorzieningen en sierteeltpresentaties. De VKC-jury Entente Florale Nederland is samengesteld uit tuin- en landschapsarchitecten, hoveniers/groenvoorzieners, gemeentelijke groenmanagers en (beleids)medewerkers op het gebied van de ruimtelijke inrichting en milieu. ./2
-2-

Naast de beoordeling van de gemeentelijke beleids- en structuurvisie/plannen op het gebied van groen kijkt de jury ook naar de vertaling van het beleid naar de werkelijkheid. Dit gebeurt tijdens een rondgang door het binnen- en buitengebied. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is sinds 2001 verbonden aan de Nationale competitie van Entente Florale Nederland. In de samenwerkingsovereenkomst ligt de nadruk op het aspect natuur en ecologie. Dat betekent concreet dat natuurbehoud- en ontwikkeling een prominente plaats krijgen bij de beoordeling. Daarnaast hecht het ministerie veel waarde aan het recreatieve aspect van groen in het stedelijk gebied. Recreëren in het groen is goed voor de gezondheid en een waardevol middel tegen ondermeer stress en overgewicht.

Prijsuitreiking
Tijdens de officiële prijsuitreiking, die op woensdag 17 oktober plaats heeft in leerhotel 'Het Klooster' te Amersfoort, wordt door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg bekend gemaakt welke plaatsen zich het groenste dorp en de groenste stad van Nederland 2007 mogen noemen. De nummers 1, 2 en 3 krijgen respectievelijk een deelnamecertificaat met een gouden, zilveren of bronzen ster. Daarnaast ontvangen de winnaars van goud elk E 5.000, de winnaars van zilver elk E 2.500 en de winnaars van brons elk E 1.250. Alle overige deelnemers ontvangen een certificaat van Entente Florale Nederland. Verder is er voor alle deelnemers een gedetailleerd juryverslag met opmerkingen en aanbevelingen, die aan de hand van de keuringscriteria zijn gemaakt. Daarnaast heeft de jury het recht om deelnemers die op een bepaald gebied een zeer hoog niveau hebben bereikt, voor te dragen voor een extra bekroning op deelgebieden zoals natuur en milieu, biodiversiteit, economie en toerisme.


* * * * *

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht