Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Apeldoorn - verdachten berovingen aangehouden             |
Na een intensief onderzoek heeft de Apeldoornse politie zeven verdachten in de leeftijd van 14 t/m 21 jaar aangehouden, die worden verdacht van een aantal berovingen. Twee van hen zitten nog in voorarrest.

De berovingen vonden plaats in twee opeenvolgende weekenden in de maand mei van dit jaar en vertoonden een gewelddadig karakter omdat er ondermeer met een bijl werd gedreigd. De politie ziet een 21-jarige Apeldoorner als hoofdverdachte. De andere jongeren hebben in wisselende samenstelling deelgenomen aan de berovingen. In het ene geval voerden zij actief handelingen uit, in een ander geval was de dreiging van het groepje voldoende om als slachtoffer je geld of mobieltje af te geven.

Elf slachtoffers De eerste feiten deden zich in nacht van zaterdag op zondag (13/05) op de Sluisoordlaan voor. Jongelui die na een avondje stappen naar huis fietsten werden door een jongeman met een bijl bedreigd en moesten persoonlijke spullen afgeven. Naast de jongeman met de bijl was een groepje jongeren aanwezig en dit zorgde voor een dreigende situatie.

Eén jongeman op een snorfiets zag kans om te ontkomen, in het tweede geval werden geld, een horloge en mobieltje buit gemaakt.

Op zondagochtend (20/05) werden weer enkele jongeren van hun persoonlijke spullen beroofd, nu in de buurt van de Deventerstraat/ Deventerbrug/Kanaal Noord. Bij deze berovingen liepen enkele slachtoffers rake klappen op.

Dit keer waren er drie jongens betrokken bij de feiten en in één geval staakten de verdachten hun daad toen een passerende automobilist al toeterend een eind aan het gebeurde maakte. De slachtoffers konden vluchten en er werd dan ook geen buit gemaakt.

Het laatste incident vond in de buurt van de Noorderlaan plaats. Ook hier werd een jongeman vastgegrepen en van zijn mobieltje beroofd.

Politieonderzoek In alle gevallen heeft de politie direct een uitgebreid buurtonderzoek verricht en ondanks uiteenlopende signalementen leidde het onderzoek naar de thans aangehouden verdachten. Eén van hen werd zelfs herkend door een slachtoffer. Toch duurde het geruime tijd totdat alle verdachten konden worden aangehouden. Niet iedereen was even spraakzaam en soms bleken afgelegde verklaringen niet conform de waarheid. Twee van hen (21 en 18 jaar) zijn voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen en in bewaring gesteld.

Afgelopen week werd het onderzoek afgerond en hierbij zijn bij doorzoekingen van woningen een portemonnee en enkele bankpasjes van slachtoffers teruggevonden.

De slachtoffers zijn inmiddels door de politie op de hoogte gebracht en sommigen van hen reageerden opgelucht, omdat het feit een behoorlijke impact op hen heeft gehad.

Einde bericht
---

Anton de Ronde voorlichter politie Noord- en Oost-Gelderland email: anton.de.ronde@no-gelderland.politie.nl telefoon 055 - 5486052
---


---

---- --