Persberichten Stad Utrecht, 10.30 uur

Utrecht, 10-08-2007

Onderzoek motorscooters succesvol

UTRECHT De politie heeft na een groot onderzoek naar motordiefstallen in totaal 56 personen aangehouden en 64 gestolen motorscooters inbeslaggenomen. Op dit moment zitten er nog 5 personen vast.

Start onderzoek

In november 2006 werd door de Politie Utrecht een rechercheteam geformeerd dat onderzoek deed naar de herkomst van motorscooters die in de stad Utrecht werden aangetroffen.

In 2006 werd door de Politie Utrecht een groot aantal motorscooters aangetroffen, die vermoedelijk allemaal in Duitsland waren gestolen. Deze voertuigen waren vrijwel allemaal in het bezit van (jonge) jongens en mannen, die regelmatig zonder helm en rijbewijs de motoren bestuurden. De politie maakte zich daarom zorgen om het verkeersgedrag. Bovendien werden, naast de diefstallen in Duitsland, ook andere strafbare feiten zoals heling, inbraken, autokraken en straatroven met of met behulp van de motorscooters gepleegd.

De politie trof de motoren aan bij onder meer verkeerscontroles, maar ook als ze kennelijk door de bestuurder definitief ergens waren achtergelaten na bijvoorbeeld een inbraak of achtervolging. Veel van deze incidenten vonden plaats in het politiedistrict Utrecht noord, met name in de wijken Overvecht, Ondiep en Zuilen.

Onderzoek

Bij het onderzoek bleek dat veelal Utrechtse verdachten naar Duitland reden om daar de motoren te stelen. Dit werd voornamelijk gedaan in de deelstaat NordRhein-Westfalen (Keulen, Dusseldorf, Essen, Gelsenkirchen, Leverkusen).

In Duitsland is de motorscooter erg populair en komt daarom veel vaker voor in het straatbeeld dan in Nederland. Voor de dieven was het dus niet moeilijk een mooi exemplaar te stelen. Na de diefstal werd de motorscooter direct naar Nederland gereden en werd hier doorverkocht of men bleef er op rijden met bv. een valse kentekenplaat.

Afgelopen jaar waren er drie ernstige ongelukken met motorscooters waarbij 1 dode viel en 2 zwaar gewonden. De slachtoffers waren vooral jeugdige bestuurders zonder rijbewijs.

Onderzoek met Duitse collegas

De Utrechtse politie zocht contact met de Duitse politie van die deelstaat en wisselde informatie uit. In Nederland konden 56 verdachten, in de leeftijd van 14 tot 19 worden aangehouden en werden in totaal 64 motorscooters ingenomen. In Duitsland werden in deze periode 20 verdachten op heterdaad aangehouden. Zij kwamen allen uit Utrecht. Op dit moment zitten er nog 5 verdachten vast.

Politie houdt actie tegen overlast

UTRECHT De politie heeft donderdag van 15.00 uur tot 22.00 uur een actie in het centrum gehouden om de overlast van met name drugsdealers, drugsgebruikers en alcoholverslaafden te verminderen.

De actie vond met name plaats in de omgeving van de Voorstraat naar aanleiding van veel klachten van burgers. Er werd 14 keer proces-verbaal opgemaakt voor het nuttigen van alcohol, één aanhouding werd er verricht voor het gebruiken van harddrugs. Twee keer werd er bekeurd voor het doelloos rondhangen in de portiek, baldadigheid (1), hinderlijk gedrag (1) en geslotenverklaring (2).

Verstoring openbare orde

UTRECHT Op de Oudegracht heeft de politie in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 augustus vier mannen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Omstreeks 04.45 uur zagen agenten vier mannen op de Steenstraat/Mariastraat die erg opgefokt en luidruchtig waren en onder invloed van alcohol en mogelijk harddrugs. Doordat de openbare orde erg verstoord werd en de verdachten tegen de politie begonnen te schreeuwen, werden de vier Utrechters (in de leeftijd 21-32 jaar) aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Vandalisme

UTRECHT De politie heeft op de Mariaplaats vrijdag twee mannen aangehouden voor het vernielen en omgooien van glascontainers.

De politie kreeg omstreeks 02.45 uur de melding dat er personen op de Mariaplaats een bak met glas hadden omgegooid. Op de Bakkersbrug troffen agenten de verdachten aan die voldeden aan het signalement. Ze werden aangesproken op hun gedrag en medegedeeld dat hun vernielingen waren opgenomen middels Cameratoezicht. De twee 21-jarige verdachten uit Utrecht konden kiezen tussen aangehouden worden of de troep op te ruimen. Ze kozen voor het laatste, maar tijdens het opruimen vertoonden ze erg hinderlijk en beledigend gedrag, waarna ze alsnog werden aangehouden.

Verkeerscontrole

UTRECHT - Op de Maliebaan controleerde de politie donderdag de snelheid van voertuigen.

Tussen 13.45 uur en 16.15 uur werden 846 voertuigen gecontroleerd. 128 Bestuurders waren in overtreding en kregen een bekeuring. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/u.

Aanhouding winkeldief

UTRECHT Op de Seinedreef heeft de politie donderdagavond een man aangehouden die van diefstal afkomstige goederen bij zich had.

Surveillerende agenten zagen omstreeks 21.30 uur op de parkeerplaats een man zonder verlichting fietsen. Hierop spraken agenten de man aan en vroegen tevens of ze even in zijn rugzak mochten kijken. De man reageerde zichtbaar geïrriteerd en gooide vervolgens de inhoud van de tas leeg op straat. Agenten zagen dat er uit de tas diverse nieuwe kledingstukken tevoorschijn kwamen met de prijskaartjes en de beveiligingslabels er nog op. De man gaf aan dat hij de kleding had gevonden in een prullenbak. Hierop werd de verdachte, een 37-jarige man uit Utrecht, verteld dat hij was aangehouden. De man werd boos en wilde wegfietsen, waarna de agenten met enige dwang de man konden aanhouden. Hij werd geboeid overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. De politie heeft de zaak in onderzoek.