FNV Bouw

datum: 10-08-2007
Politiek moet UWV corrigeren

De UWV moet de financiële schade van haar fouten met terugwerkende kracht herstellen. De politiek is nu de aangewezen partij om de praktijken van de uitvoeringsinstantie recht te zetten, vindt FNV Bouw. Dat kan via minister Donner van SZW die 'zijn' UWV beter moet instrueren.

Zes jaar lang heeft het UWV te weinig WW uitgekeerd aan duizenden werklozen in de bouw. Vanaf 2004 werd de fout erkend, maar toch weigert UWV de schade van de bestaande eerdere zaken te vergoeden. Die mensen hebben gewoon pech, meent de UWV. Pure willekeur, vindt FNV Bouw omdat de rekenfout alleen in de bouwsector is gemaakt.

Het werknemersaandeel in de pensioenpremie behoort tot het WW-dagloon. Dat geldt ook voor de Vroegpensioenpremie. Maar bij het berekenen van het werknemersdeel in de Vroegpensioen- en Pensioenpremie heeft de UWV zes jaar lang, tussen 1998 en 2004, de WW-ers in de bouw benadeeld. In andere sectoren is die fout niet gemaakt. Duizenden bouwers hebben in die periode iedere dag van hun werkloosheid te weinig WW ontvangen. De bedragen variëren van enkele centen tot zes euro per dag. "Het komt erop neer dat de gedupeerden moeten opdraaien voor de fout van de UWV." legt Dick van Haaster voorzitter van FNV Bouw, uit.

FNV Bouw heeft geprocedeerd om de gedupeerden schadeloos te stellen, maar ving bot op de kleine lettertjes en rigide toepassing van bestaande jurisprudentie. De Centrale Raad van Beroep, het hoogste beroepsorgaan voor uitkeringen, oordeelde deze week dat de UWV de bouwvakkers niet schadeloos hoeft te stellen. "De juristen zijn klaar, hier ligt een taak voor de politiek." stelt Van Haaster. "Als de praktijk zo onrechtvaardig uitpakt, moeten we de mensen op andere manieren beschermen tegen willekeur."