Gemeente Langedijk


8 augustus 2007

Winkel en woningen Krommebrug/Boomgaard

Met de goedkeuring van de ruimtelijke onderbouwing is de realisatie van een nieuw appartementencomplex met drie winkels aan de Voorburggracht/Boomgaard/Kromme Brug in Zuid-Scharwoude een stapje dichterbij gekomen. Het nieuwe complex moet ruimte bieden aan twee vrije sectorwoningen, drie woningen voor starters, drie bovenwoningen, drie winkelunits, opslagruimtes en 22 parkeerplaatsen.

"De realisering van woningbouw en winkelunits op deze locatie passen uit het oogpunt van volkshuisvesting en versterking van het voorzieningenniveau goed in het gemeentelijk beleid", meent wethouder ruimtelijke ordening, Jaco Koolaard. De locatie ligt in de zogenaamde driehoek Voorburggracht/Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude. Deze is in de detailhandel structuurvisie aangemerkt voor versterking van detailhandel. Er bevinden zich naast woningen ook voorzieningen als winkels. Als één van de centrale uitgangspunten van provinciale en gemeentelijke ruimtelijk ordeningsbeleid geldt het principe van bundeling van ontwikkelingen om zo het draagvlak van voorzieningen in steden en dorpen te ondersteunen. Maar ook om optimaal gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. "Dit project past goed binnen dat uitgangspunt,"zegt Koolaard. "Het is een mooie aanvulling op de bestaande voorzieningen." Het gaat met name om winkels met een gering vloeroppervlak. Deze winkels mogen een aanbod van niet-dagelijkse artikelen hebben. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld geen supermarkt gerealiseerd kan worden.

De winkels hebben hun gevel aan de Voorburggracht. De opslagruimtes van deze winkels en de bergingen van de woningen zijn vanaf de Boomgaard te bereiken. De woningen zijn straks vanaf de Kromme Brug toegankelijk. Drie van de acht wooneenheden zijn starterswoningen. Wethouder Koolaard is blij met de woningen voor starters: "Het is goed dat er ook drie woningen voor starters komen zodat de jeugd van Langedijk de kans krijgt om zich ook hier te vestigen." Rondom het complex worden 22 parkeerplaatsen gerealiseerd zodat winkels en woningen goed bereikbaar zijn.

Het projectgebied is momenteel in gebruik als woongebied met één woning en enkele schuren en openbaar gebied. De beoogde ontwikkeling past niet binnen het geldende bestemmingsplan. Daarom is een vrijstellingsprocedure als bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening noodzakelijk. Een dergelijke procedure kan slechts worden gevoerd wanneer het project is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. De ruimtelijke onderbouwing moet nog op één punt te worden aangepast omdat er een ondergrondse brandkraan in de Voorburggracht bijgeplaatst dient te worden. Maar zodra dat is goedgekeurd kan het planologische traject worden ingezet. Een dergelijk traject duurt over het algemeen circa negen maanden.