Wijziging Regeling MKZ VK 2007

Inleiding

Onderhavige wijzigingsregeling wijzigt voor de derde keer de Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 (hierna: de regeling). Op 7 augustus 2007 werd reeds het vervoer van varkens naar een slachthuis via een varkensverzamelcentrum toegestaan. Gelet op de conclusies van het Permanente Comité van de Voedselketen en Diergezondheid van de Europese Commissie, het oordeel van de Groep van Deskundigen Mond- en Klauwzeer en de voortvarende monitoring van de bedrijven die evenhoevige dieren uit het Verenigd Koninkrijk hebben ontvangen zijn versoepelingen van de regeling mogelijk.

Runderen en varkens

Het vervoersverbod voor runderen en varkens in het kader van voorkoming van de insleep van mond- en klauwzeer kan worden opgeheven. Het blijft wel verboden runderen en varkens tijdelijk te verzamelen op een bijvoorbeeld een verzamelplaats, markt, of keuring. Dit betekent dat slechts rechtstreeks vervoer tussen rundveebedrijven en tussen varkensbedrijven mogelijk is. Een uitzondering op het verbod op het tijdelijk verzamelen is in artikel 2, vierde lid geregeld voor slachtdieren. Deze mogen alvorens naar het slachthuis te worden afgevoerd op een erkend runder- of varkensverzamelcentrum worden verzameld. Op grond van deze regeling is het bijladen van dieren op een vervoermiddel of het combineren van vervoerseenheden, beladen met dieren en afkomstig van verschillende bedrijven, niet toegestaan.

Schapen en geiten

Voor schapen en geiten is een afwijkende risico-inschatting gemaakt vanwege het feit dat de klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer bij deze dieren minder duidelijk zijn en omdat de traceerbaarheid van deze dieren moeilijker is dan van runderen en varkens. Derhalve blijven ten aanzien van schapen en geiten het vervoers- en verzamelverbod onverkort van kracht. Slechts het rechtstreekse vervoer van deze dieren naar het slachthuis en het aldaar verzamelen van deze dieren is toegestaan

Artikel 5 van de regeling vervalt omdat de bepaling is uitgewerkt.

Onderhavige wijzigingsregeling laat de bepalingen van de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 onverlet.

MINISTERIE VAN LANDBOUW,

NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur

en Voedselkwaliteit van 10 augustus 2007, TRCJZ/2007/2653,

houdende wijziging (3) van de Regeling maatregelen

Mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

Gelet op artikel 10, eerste lid, van richtlijn nr. 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op artikel 17, 18 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling maatregelen mond- en klauwzeer Verenigd Koninkrijk 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

De artikelen 2 en 3 komen te luiden:

Artikel 2


1. Het is verboden schapen of geiten afkomstig van verschillende plaatsen te verzamelen op een bedrijf of andere plaats.


2. Het is verboden runderen of varkens afkomstig van verschillende plaatsen op een bedrijf of andere plaats te verzamelen voor een kortere periode dan 21 dagen.


3. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan schapen of geiten te verzamelen op een slachthuis.


4. In afwijking van het tweede lid is het toegestaan runderen of varkens te verzamelen op een slachthuis of op een erkend verzamelcentrum als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel r, respectievelijk onderdeel q, van de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten en zoönosen en TSE's, indien deze dieren hierna rechtstreeks naar het slachthuis worden afgevoerd.

Artikel 3


1. Het vervoer van schapen of geiten over de openbare weg is verboden.


2. In afwijking van het eerste lid is het rechtstreekse vervoer van schapen en geiten naar het slachthuis toegestaan.

B

Artikel 5 vervalt.

Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekendgemaakt en treedt op 10 augustus 2007, om 12.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN

VOEDSELKWALITEIT,

overeenkomstig het door de minister genomen besluit,

DE SECRETARIS-GENERAAL

(w.g.) prof. dr. A.N. van der Zande

Stcrt. 2007, 150. Laatstelijk gewijzigd bij regeling van 7 augustus 2007, TRCJZ/2007/2640.

Categorieën: Landbouw

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit