Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) volledig verzelfstandigd

10/08/2007 11:40



APS Agency



Rijswijk, 8 augustus 2007 - ANP meldt dat het in juni aangekondigde principeakkoord over de verhoging van het belang van Halder (onderdeel van GIMV) in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) is afgerond. Daarmee is het ANP volledig zelfstandig geworden. De dagbladuitgevers hebben hun belang in ANP aan Halder verkocht.

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP - www.anp.nl) werd opgericht in 1934 door de Nederlandse dagbladpers met als voornaamste doel het leveren van objectief nieuws aan de Nederlandse dagbladen. ANP is intussen uitgegroeid tot het leidende en meest complete onafhankelijk multimediaal informatieknooppunt van Nederland. De journalisten, fotografen en correspondenten van ANP staan in voor het de klok rond afleveren van nieuwsberichten, foto's en video's aan de Nederlandse dagbladen, televisie- en radiozenders, alsmede aan buitenlandse persbureaus en internetportals. Jaarlijks genereert ANP meer dan 160.000 nieuwsberichten en 58.000 foto's. In 2006 realiseerde ANP met 215 medewerkers een omzet van 34,5 miljoen euro.

Een eerste stap in de verzelfstandiging van ANP werd gezet in 2004. NPM Capital (45%), Halder (15%) en het management van ANP (10%) namen een belang in het bedrijf waarmee de dagbladuitgevers hun belang terugbrachten tot 30%. Halder neemt nu het belang van de vier resterende dagbladuitgevers (Telegraaf Media Group, Wegener, PCM en NDC) over. Na deze herschikking van het aandeelhouderschap houden Halder en NPM Capital elk 43,75% in ANP, en het management 12,5%. Deze transactie vormt het sluitstuk van de verzelfstandiging van het ANP.

Halder maakt deel uit van GIMV, de grootste Belgische beursgenoteerde investeringsmaatschappij met circa 1,5 miljard euro onder beheer (www.gimv.com). Halder richt zich in Nederland op middelgrote buy-outs van rendabele industriële, diensten- en handelsondernemingen met een goede marktpositie.

NPM Capital (www.npm-capital.com) verstrekt sinds 1948 risicokapitaal aan in Nederland gevestigde bedrijven met een vooraanstaande positie in hun bedrijfstak en een bovengemiddeld groeipotentieel. NPM Capital is onderdeel van SHV Holdings.





http://www.anp.nl