Politie Twente

Persberichten Politie Twente 10 augustus 2007

Uitgaansgeweld

Enschede

In de avond/nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 augustus vonden meerdere geweldsdelicten plaats in het centrum van Enschede. De politie verrichtte 5 aanhoudingen voor zaken als mishandeling en vernieling.

Om 02.10 uur kwam de eerste melding van een vechtpartij in de Marktstraat. Een 24-jarige Amsterdammer had bij een horecagelegenheid met een aantal dames gedanst, hetgeen een drietal mannen niet aanstond. Bij het verlaten van de club gingen drie personen de 24-jarige achterna, waarbij het tot een vechtpartij kwam. De 24-jarige kreeg daarbij behoorlijke klappen, zelfs nadat hij op de grond lag. Een 26-jarige Enschedese vrouw kwam ertussen en kreeg ook rake klappen. Daarna gingen de daders er vandoor. De politie kon een van hen, een 29-jarige Enschedeër op de Korte Hengelosestraat aanhouden. De verdachte is voor nader verhoor opgesloten. Het onderzoek naar de identiteit van de andere betrokkenen wordt voortgezet. (07-103773)

Om 03.25 uur werd een vechtpartij in een horecapand aan de Langestraat gemeld. Een 24-jarige Enschedeër had zich daar vervelend gedragen en werd door het personeel naar buiten gewerkt. Eenmaal buiten sloeg de 24-jarige een 20-jarige plaatsgenoot vol in het gezicht. De 24-jarige is aangehouden en opgesloten voor verhoor. (07-103789)

Om 04.20 uur was het raak aan de Noorderhagen. Een 20-jarige Enschedeër was daar van zijn fiets getrapt, waarna hij bewusteloos raakte. Een 19-jarige Enschedese was getuige van het voorval en kwam tussenbeide. Daarop kreeg ook zij een klap. Omstanders gaven een signalement van de dader waarop de politie de verdachte, een 19-jarige Enschedeër op het HJ van Heekplein kon aanhouden. De 19-jarige is opgesloten voor verhoor. (07-103798)

Om 04.45 uur vond een mishandeling plaats op de Marktstraat. Een 22-jarige Enschedeër had een 18-jarige plaatsgenoot zonder reden geslagen. Ook zou de 22-jarige een fiets hebben vernield van de broer van het slachtoffer. De 22-jarige is opgesloten voor nader verhoor. (07-103802)

Om 04.50 uur vond een vernieling plaats in de Brammelerstraat. Een politieagent zag hoe een 27-jarige Enschedeër een daar gestalde fiets oppakte en deze met kracht naar de overzijde van de straat gooide. De fiets raakte het hekwerk van de onderkelderde fietsenstalling en stuiterde terug. Een passerende fietser kon de fiets ternauwernood ontwijken. De 27-jarige vertelde dat hij niet de eigenaar was van de fiets en dat hij deze zomaar in een opwelling had geworpen. De agent hield daarop de verdachte aan wegens vernieling cq baldadigheid. De 27-jarige is voor nader verhoor opgesloten. (07-103803)

Man met mes gestoken

Almelo

Een 38-jarige Almeloër is op donderdagavond 9 augustus met een mes in zijn been gestoken en naar het ziekenhuis overgebracht. De politie kon twee verdachten aanhouden.

Omstreeks 20.50 uur werd de steekpartij bij de politie gemeld. De agenten troffen de 38-jarige Almeloër op de Bornerbroeksestraat, leunend tegen een auto, met een bloedend been. Het slachtoffer verklaarde dat hij twee knapen op een bromfiets had aangesproken, nadat ze over het trottoir scheurden met hun brommers. Er ontstond een woordenwisseling, waarna het escaleerde en een van de bromfietsers de 38-jarige met een mes in zijn been stak. De beide bromfietsers waren nog ter plaatse, waarop de politie beiden, een 16- en 17-jarige Almeloër aanhield en voor nader verhoor opsloot. In de buddyseat van een van de bromfietsen werd een mes aangetroffen. De 38-jarige werd met de ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De politie stelt een nader onderzoek in. (07-103693)

Bedreiging

Almelo

Op donderdagavond 9 augustus wordt een medewerker van het ziekenhuis in Almelo bedreigd door een 30-jarige Almeloër. De politie houdt de verdachte aan.

Omstreeks 22.10 uur die avond komt bij de politie een melding binnen vanaf de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Almelo. Een 30-jarige was daar kort daarvoor binnen gekomen voor behandeling. Hij was het met de afdoening van zijn hulpvraag niet eens en bedreigde hierop de dienstdoende medewerkster met de dood. De 30-jarige zat bij de komst van de politie nog in de wachtkamer, waarop de agenten hem aanhielden wegens bedreiging. De verdachte is opgesloten. (07-103727)

Diefstal beeld

Oldenzaal

Twee jongens stelen op donderdag 9 augustus een beeld uit een tuin aan de Dokter de Bruynstraat in Oldenzaal. Door een oplettende getuige kan de politie kort daarna twee Oldenzalers van 19 en 25 jaar aanhouden.

De getuige zag hoe omstreeks 17.00 uur twee knapen in de Dokter de Bruystraat een beeld uit de tuin van een 26-jarige bewoner weghaalden. Het beeld werd vervolgens in een auto geladen, waarna het duo wegreed. Aan de hand van het kenteken kon de politie al diezelfde avond de twee verdachten aanhouden. De 19- en 25-jarige hadden het beeld inmiddels al aan een kennis gegeven. De verdachten konden na hun verhoor met een dagvaarding het bureau weer verlaten. Zij zullen zorgen dat het beeld bij de politie terechtkomt. (07-103641)

Snelheidsovertreder levert rijbewijs in

Tubbergen

De politie nam op donderdag 9 augustus het rijbewijs in van een 36-jarige motorrijder uit Oldenzaal. De motorrijder werd betrapt op een snelheidsoverschrijding van 62 km/u.

Om 20.30 uur die dag zagen agenten de 36-jarige motorrijder met hoge snelheid rijden op de Denekamperweg in Tubbergen. Zij stelden met behulp van de lasergun een snelheid vast van 142 km/u terwijl ter plaatse 80 km/u is toegestaan. Met een overschrijding van 62 km/u werd het rijbewijs van de motorrijder ingenomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (07103679)

Tweetal aangehouden na spoor van vernieling

Hengelo

Op vrijdag 10 augustus werd een vernieling gemeld bij een woning aan de Oldenzaalsestraat in Hengelo. Een spoor van vernieling leidde naar de vermoedelijke daders, een 20- en 24-jarige Hengeloër, die daarop werden aangehouden.

Omstreeks 04.50 uur meldde een getuige bij de politie dat twee personen van achter een woning aan de Oldenzaalsestraat een emmer glasscherven hadden weggenomen. Deze emmer werd vervolgens door hen op straat gegooid. De politie zag op het wegdek van de Oldenzaalsestraat meerdere zaken liggen, welke daar opzettelijk waren neergegooid. Onder andere kwamen ze de volgende goederen tegen: planten, bakstenen, hout, omgetrapte otto's en een houten bord. De agenten volgden het spoor en kwamen op de Josef Haydnlaan uit. Aan de hand van het door de getuige opgegeven signalement troffen zij daar de 20- en 24-jarige verdachten en hielden hen aan. Beide verdachten verkeerden onder invloed van alcohol. Zij zijn voor nader verhoor opgesloten. (07-103805)

Burenruzie

Enschede

De politie heeft op donderdag 9 augustus een 44-jarige Enschedeer aangehouden omdat hij zijn buurman bedreigde.

Omstreeks 23.15 uur kreeg de politie een melding dat op de Calicotstraat een man met een mes zijn buurman bedreigde. Ter plaatse bleek dat twee buurmannen ruzie hadden gehad. De 44-jarige had zijn buurman, een 27-jarige Enschedeër, met een mes bedreigd en was vervolgens naar huis gegaan. De politie kon de 44-jarige in zijn woning aanhouden en overbrengen naar het politiebureau, waar hij is ingesloten voor verhoor. Hoe de ruzie is ontstaan moet nog uit het verhoor naar voren komen. (07-103735)

Fietsen terug naar rechtmatige eigenaren

Enschede

Gestolen fiets op aanwijzing eigenaar teruggevonden en 46-jarige Enschedese verdachte aangehouden. Dezelfde dag kon een 17-jarige Enschedeër worden aangehouden voor diefstal van de fiets, ook deze kon teruggegeven worden aan de eigenaar.

Op donderdagmiddag 9 augustus omstreeks 15.00 uur is een 21-jarige Enschedeër onderweg naar het politiebureau om aangifte te doen van diefstal van zijn fiets, die gestald stond aan de Oude Markt. Als hij op de Haaksbergerstraat is, ziet hij twee personen met zijn fiets lopen. Hij spreekt de mannen aan maar deze weigeren zijn fiets terug te geven. Hierop belt hij de politie. De gealarmeerde politie kan aan de hand van het doorgegeven signalement de verdachte, die nog in het bezit van de gestolen fiets is, aanhouden op het GJ van Heekplein. De fiets is terug naar zijn rechtmatige eigenaar en de fietsendief is in verzekering gesteld. (07-103567)

Ook werd op donderdag 9 augustus omstreeks 22.40 uur een 17-jarige Enschedeer aangehouden voor diefstal van een fiets. Hij had de fiets weggenomen aan het Winkelcentrum Stroinkslanden op dinsdag 7 augustus. Aan de hand van getuigenverklaringen kon de verdachte worden opgespoord en werd de fiets op het Stroink aangetroffen. De eigenaar van deze fiets is een 16-jarige Enschedese, zij had op woensdag 8 augustus aangifte gedaan. Ook zij heeft haar fiets terug en de 17-jarige is voor verhoor opgesloten. (07-103001)


---- --
10 augustus 2007

(

Politie Twente zoekt GSM en fiets met andere kenmerken van het slachtoffer

Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie Twente is volop bezig met het onderzoek naar de moord op de 56-jarige man die in de school aan de Benjamin Willem ter Kuilestraat in Enschede dood is aangetroffen. Bij de sectie op het lichaam van de Enschedese schoonmaker is gebleken dat hij door messteken om het leven is gebracht. Maandag 9 juli heeft het TGO in deze zaak een 23-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige dood van de schoonmaker.

GSM slachtoffer
Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer een mobiele telefoon bij zich had. Deze is niet aangetroffen. De politie wil graag weten waar de telefoon van het slachtoffer is. Het betreft een Sony Ericsson type K 750i (zie bijgevoegde foto).

Fiets van het slachtoffer heeft andere kenmerken Uit onderzoek is gebleken dat de fiets van het slachtoffer andere kenmerken had dan eerder is gepubliceerd. De herenfiets werd niet meer werd aangetroffen in of bij genoemde school. Wie heeft deze fiets aangetroffen of deze fiets op of na donderdagavond 5 juli 2007 nog gezien?

Het betreft een ongeveer 10 jaar oude herenfiets van Union, het type is onbekend. De kleur van de fiets is metallic donkergroen. De fiets verkeert in redelijk tot goede staat van onderhoud en is voorzien van trommelremmen met bekabeling. Dit laatste is wezenlijk anders dan in eerdere publicaties vermeld.

De fiets heeft 3 versnellingen, is een plat verchroomd model met aan de voorzijde een halve zwarte kunststof kap met daarnaast de cijfers 1 t/m 3. Over de versnellingshandel zit eveneens een zwarte kunststof dop geschoven.

Overige bijzonderheden van de fiets: De fiets heeft één verschroomde crank (traparm) en een crank die zwart van kleur is. De velgen zijn verchroomd. De banden van de fiets verkeren in goede staat. De dubbele fietstassen zijn lichtgrijs van kleur. De bekabeling wordt nabij het trapashuis door een witte tire-rip bijeengehouden. De fiets was voorzien van een grijze fietscomputer.

Contact
Wie de politie kan helpen bij het oplossen van het misdrijf, kan bellen met het rechercheteam, telefoon 0900-8844. Uiteraard kan men ook bellen met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Alles over dit onderzoek is terug te lezen op www.politie.nl/twente.

Monique Oude Wolbers en Rosita de Vries: 053-4555588


---- --