SP Noord-Holland


SP voor 2 ambulances op Texel

10-08-2007 * Deze week hebben Texelse huisartsen alarm geslagen bij de gemeenteraad van Texel. Zij maken zich zorgen over het plan op Texel buiten het seizoen standaard nog maar 1 ambulance beschikbaar te houden. 'Voor de Texelse patiënt betekent dit niet meer of minder dan dat zijn of haar spoedvervoer - ook onder levensbedreigende omstandigheden - uitgesteld moet worden met de huisarts als doekje voor het bloeden. De kwalitatief gewenste zorg moet op dat moment gedurende enige tijd - soms uren - achterwege blijven.' Aldus de huisartsen. Zij vinden dit ontoelaatbaar. De SP is het met hen eens en heeft schriftelijke vragen gesteld.

Aan GS te NH

Onderwerp: schriftelijke vragen

Deze week is namens Texelse huisartsen onderstaande brief aan raad en college van Texel verspreid. Wij laten de brief hieronder volgen:

Namens de Texelse huisartsen wil ik u het volgende onder de aandacht brengen:

Momenteel maken wij ons ernstig zorgen over ontwikkelingen binnen de ambulancedienst. Met de regelmaat van de klok worden wij geconfronteerd met mededelingen van de CPA dat er gedurende enige tijd geen ambulance voor spoedvervoer beschikbaar zal zijn. De intentie van deze mededelingen is om ons te laten weten, dat indien er daarna een verzoek komt voor spoedhulp de huisarts dan de leeggevallen plaats van de ambulance dient op te vullen. Voor de Texelse patiënt betekent dit niet meer of minder dan dat zijn of haar spoedvervoer - ook onder levensbedreigende omstandigheden - uitgesteld moet worden met de huisarts als doekje voor het bloeden. De kwalitatief gewenste zorg moet op dat moment gedurende enige tijd - soms uren - achterwege blijven.

Deze situatie schijnt voor de hele regio te gelden. De ambulancedienst wijst op het feit dat de laatste jaren er een toename van het aantal verrichtingen is geweest. Er zijn echter geen extra financiële middelen bij gekomen om deze toename met mens en materieel het hoofd te kunnen bieden. Anders gezegd: de ambulancedienst heeft als oplossing moeten omzien naar een efficiënter werken. Dit betekent dat zij met ambulances moeten gaan "schuiven"; een tekort in subregio A wordt opgevuld uit subregio B, waarbij dan dus subregio B tijdelijk geen ambulance heeft en in geval van een nieuwe calamiteit uit een andere subregio een ambulance moet verwachten. Voor Texel - wachtende op een ambulance "van de overkant" - ontstaan er op deze wijze al onaanvaardbaar lange ambulanceloze perioden. Nogmaals: de ambulancedienst wijst in deze op het ontbreken van financiële middelen.

Bovenop deze bestaande situatie vindt een nieuwe ontwikkeling plaats.

Texel kent in verband met haar eilandsituatie een systeem van een tweede ambulance. Dit is een ambulance, welke niet permanent bemand is, doch wel via oproep aan het personeel snel inzetbaar is. Getalsmatig zou de Texelse regio hier geen recht op hebben; het is de eilandsituatie die deze regeling lang geleden al in het leven heeft geroepen. Indien de eerste ambulance van het eiland af is kunnen we terugvallen op de tweede. Zoals boven geschetst schiet dit systeem nu al tekort.

De ambulancedienst is nu vanuit efficiëntie overwegingen van plan om in de zogenaamde stille tijden, dat zijn de zeven à acht maanden buiten het hoogseizoen en buiten de schoolvakanties, deze tweede ambulance van Texel af te halen. De dienst becijfert ons dat dit in "slechts" vijf tot 10 keer op jaarbasis extra inzet van de huisarts betekent. Wij - de Texelse huisartsen - wijzen dan op het feit dat de Texelaar in deze situatie niet de kwalitatieve zorg ontvangt, die hij nodig heeft en waar hij/zij recht op heeft. Het laat zich raden dat het wachten is op de situatie dat uitgesteld ambulancetransport een mensenleven gaat kosten.

De ambulancedienst wijst ons op het feit dat dit efficiënter werken met ambulances een landelijk gegeven is, dat gedicteerd wordt door de zorgverzekeraars. Het wordt kennelijk een politieke zaak om deze afname van kwaliteit in de zorg tot staan te brengen.

Als huisartsen wijzen wij u erop dat met het doortrekken van de huidige ontwikkeling de Texelaar de hoogste tol voor dit beleid gaat betalen.

In de besprekingen, welke wij met de ambulancedienst hebben gevoerd, heeft de dienst aangegeven sterk afhankelijk te zijn van de invloed van de zorgverzekeraars - hun financiers. Voor Texel betekent dit dat er efficiënter gewerkt moet worden. De aanrijtijden voor de eerste ambulance moeten en kunnen beter. Hier gaat de dienst in investeren; het prijskaartje is echter het onttrekken van de tweede ambulance in de stille tijden. Het is voor ons onbegrijpelijk dat een minimale verkorting van de aanrijtijden van de eerste ambulance (= een minimale kwaliteitsverbetering) als argument gebruikt wordt om te rechtvaardigen dat op andere tijden er niet eens een ambulance beschikbaar is (= een forse aderlating in kwaliteit). Het zijn de zorgverzekeraars die op dit terrein de eisen stellen. Hier zijn de subregionale huisartsen van Texel geen speler van betekenis in het veld. Wellicht dat de Texelse politiek hier wel iets aan kan doen.

De Texelse huisartsen hopen dat u iets aan de zaak kan doen, in het algemeen, maar speciaal voor de Texelaars.

Tot zover de brief van de huisartsen.

Naar aanleiding van deze brief hebben wij de volgende vragen:

Klopt het, dat huisartsen op Texel gevraagd wordt de ambulancezorg over te nemen in de periode dat er geen ambulance beschikbaar is? Zo ja, wat vindt u daarvan?
Zo nee, hoe zit het dan, kunt u dat uitleggen?
Volgens de huisartsen krijgt de patiënt pertinent minder zorg als de arts hem/haar ambulancezorg moet leveren dat wat deze zou krijgen als de ambulance wel beschikbaar was. Bent u dat met hen eens? Kunt u uw standpunt toelichten? Wat staat er in het spreidingsplan over de hoeveelheid ambulances op het eiland? Volgens de huisartsen is het een financieel probleem; in de ambulancezorg wordt gesneden omdat zorgverzekeraars niet de bijbehorende financiële middelen leveren die nodig zijn om Texelse bewoners van ambulances te voorzien. Klopt dit? Zo nee, hoe zit het dan?
Zo ja: efficientie kan goed zijn, maar kent een grens, namelijk daar waar dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bent u met ons eens dat het laatste niet het geval mag zijn, dat wil zeggen: daar waar efficiëntie betekent aanzienlijke kwaliteitsverslechtering, moet een pas op de plaats worden gemaakt? Als het antwoord op vraag 8 ja is: wat gaat u doen om de ambulancesituatie op Texel te verbeteren, gaat u iets doen? Als het antwoord op vraag 8 nee is: kunt u dat uitleggen?

Bert Putters,

Carlien Boelhouwer