Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

VROM Inspectie: gemeente Westland moet werken aan uitvoering milieutaken

10-08-2007

De uitvoering van de VROM-taken door de gemeente Westland is grotendeels op orde. Diverse taken, met name op het gebied van ruimtelijke ordening, worden voortvarend aangepakt. Op een aantal andere terreinen, vooral waar het milieutaken betreft, blijft de gemeente echter achter. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie eind 2006. De gemeente Westland heeft inmiddels een verbeterplan opgesteld.

De ambtelijke organisatie heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de verbetering van processen en de kwaliteit van haar producten. Als gevolg van de fusie in 2004, zijn op dit moment de gemeentelijke afdelingen die zich met de VROM-taken bezig houden op verschillende locaties gehuisvest. Met name de afstemming tussen vergunningverleners (milieu en bouwen) en handhavers is hierdoor lastig. De naweeën van de recente fusie zijn nog het meest merkbaar op het taakveld milieu. De gemeente heeft haar milieutaken op het gebied van beleid op orde. Het milieuprogramma en -verslag voldeden echter gedurende het onderzoek niet aan de wettelijke eisen. Op het uitvoeren van milieutaken heeft de gemeente te maken met achterstanden en verouderde vergunningen.

Op het taakveld ruimtelijke ordening staat de gemeente er goed voor. Hier is de gemeente inmiddels zo ver dat zij zich nadrukkelijk, door ondermeer actualisering en digitalisering van haar ruimtelijke plannen, kan richten op de toekomst. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de gemeente Westland een verbeterplan opgesteld. De inspectie onderzoekt in 2008 in welke mate het verbeterplan is uitgevoerd.

Download


Zie het origineel


* Rapport VROM-Inspectie over gemeente Westland (pdf, KB)