Gezondheidscrisis dreigt onder miljoenen kinderen in Zuid-Azië 10 augustus 2007, New York - Unicef luidt de noodklok voor de miljoenen kinderen die slachtoffer zijn geworden van de hevige regenval in Zuid-Azië en dringend behoefte hebben aan voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Een gezondheidscrisis dreigt in de getroffen gebieden.

In Bihar, de armste deelstaat van India, was voor de overstromingen al 60 procent van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed (tegenover 46 procent landelijk). Volgens Unicef zijn zij momenteel de kwetsbaarste groep.

De kinderen grijpen mis bij de voedseldroppings vanuit helikopters, en velen lijden honger. Vrouwen en kinderen krijgen nu geen voorrang bij de hulpverlening, en dat zou wel moeten gebeuren, aldus de VN-kinderrechtenorganisatie. "In hele dorpen zal binnen een paar dagen een gezondheidscrisis uitbreken als de inwoners de komende dagen geen hulp krijgen", aldus Dr. Marzio Babille, hoofd gezondheid van Unicef in India.

In Bangladesh alleen al zijn 50.000 gevallen van diarree geregistreerd, in ontwikkelingslanden een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen. Gevreesd wordt voor uitbraken van malaria, dengue, de ziekte van Weil en huidinfecties.

Lange-termijnhulp
De Verenigde Naties hebben donderdag gewaarschuwd voor de gevolgen op de langere termijn van de overstromingen in grote delen van Zuid-Azië. Volgens het wereldvoedselprogramma WFP zullen miljoenen mensen waarschijnlijk nog lange tijd hulp nodig hebben, ook als het waterpeil weer is gezakt.

Talloze arme families zijn volgens WFP oogsten, landbouwgrond en vee verloren, kortom alles waarvan ze kunnen leven. Geld om hun leven weer op te pakken hebben ze niet. Bovendien zijn talrijke bruggen, wegen en scholen verwoest. Het zal nog mogelijk jaren duren voordat de infrastructuur weer in orde is, aldus een verklaring van WFP.

Tot dusver heeft alleen Nepal om structurele voedselhulp gevraagd van de VN. In andere landen wordt nog vooral noodhulp verstrekt.

Slachtoffers
In India, Bangladesh en Nepal zijn ongeveer 28 miljoen mensen getroffen door wateroverlast na de ruim twee weken van aanhoudende moessonregens. Het dodental als gevolg van de overstromingen is intussen verder opgelopen tot circa 2000, terwijl de stortbuien zijn afgenomen. De meeste doden, zeker 1551, zijn geteld in India. Alleen al in de deelstaat Bihar is er een miljoen hectare landbouwgrond onder water gelopen. In Bangladesh zijn al zeker 346 doden geregistreerd. Nepal meldde tot dusver 95 doden.

Opvangkampen
De moesson, die duurt van juni tot september, leidt jaarlijks tot overstromingen in Zuid-Azië. De overlast van dit jaar geldt echter als een van de ergste sinds mensenheugenis. In India zijn vele honderden opvangkampen waar mensen verblijven die alles hebben verloren. Vele duizenden dorpen staan nog altijd onder water.