Extra geld voor BredeSchool, sport en cultuur

vrijdag 10 augustus 2007

Het kabinet stelt vanaf 2008 extra geld beschikbaar om de samenhang te versterken tussen BredeScholen, sport en cultuur.

Het is de bedoeling ongeveer 2500 combinatiefuncties te realiseren voor professionals, waardoor verbindingen ontstaan tussen (brede)scholen, sportverenigingen en culturele instellingen. Na Prinsjesdag wordt bekend hoe hoog het budget is en hoe het wordt verdeeld.

De regering beoogt het aantal BredeScholen met sport- en cultuuraanbod zowel in het primair als het voortgezet onderwijs uit te breiden. Ze vindt het belangrijk dat jongeren tot 18 jaar vertrouwd raken met kunst en cultuur. Verder wil het kabinet sportverenigingen actiever betrekken bij het onderwijs, de naschoolse opvang en de wijk en het dagelijks aanbod van sport en beweging op en rond de scholen stimuleren.

Combinatiefuncties zijn bedoeld voor professionals die bij één werkgever in dienst zijn, maar voor meerdere sectoren werken. Het gaat bijvoorbeeld om vakleerkrachten die naschoolse sportactiviteiten organiseren. In het najaar maakt het kabinet bestuurlijke afspraken met gemeenten en de onderwijs-, sport- en cultuursector over de gezamenlijke doelen en de inzet van de verschillende partners. Het extra geld is in 2008 eerst bedoeld voor de 31 grote en middelgrote gemeenten uit het grotestedenbeleid. Hiertoe behoren ook de gemeenten met de veertig krachtwijken. Deze wijken krijgen, onder voorwaarden, voorrang. In de periode 2009-2011 kunnen meer gemeenten aanspraak maken op het -oplopende- budget.Het kabinet wil een taskforce instellen om de invoering van combinatiefuncties te ondersteunen. Hierin zitten vertegenwoordigers van de rijksoverheid, gemeenten en de onderwijs-, sport- en cultuursector.