Nederlandse Politiebond


Laatste ontwikkelingen in TOR-affaire

De Belastingdienst heeft het juridisch gelijk van de NPB erkend: bij de politieambtenaren die gebruikmaken van de Tijdelijke Ouderenregeling (TOR) is sinds januari 2005 ten onrechte WW-premie ingehouden. Inmiddels hebben de korpsen deze inhouding dan ook stopgezet. Het is nu zaak dat de ten onrechte ingehouden premiebedragen zo spoedig mogelijk aan de rechtmatige eigenaars terugbetaald worden, wat de NPB betreft met wettelijke rente.

Zoals bekend hanteert de Belastingdienst sinds 2005 de Groene Tabel voor collega's die gebruikmaken van de TOR. Zij komen volgens de Belastingdienst niet meer in aanmerking voor de fiscale arbeidskorting, aangezien hun TOR-inkomen getypeerd moet worden als 'loon uit vroegere arbeid'. Tegelijkertijd werd bij de TOR-deelnemers wel WW-premie ingehouden. Ten onrechte, aldus de NPB, want wie 'loon uit vroegere arbeid' ontvangt, hoeft daarover geen WW-premie te betalen.

In het bondsblad van april kon de NPB al laten weten dat een groot aantal belastinginspecteurs dit standpunt deelt. Blijkbaar is dat bericht voor BZK aanleiding geweest om zelf ook eens bij de Belastingdienst na te vragen of het klopt dat bij toepassing van de Groene Tabel geen WW-premie meer ingehouden dient te worden. In het BZK-informatiebulletin A4 van juni 2007 bevestigt het ministerie in ieder geval de zienswijze die wij al van meerdere belastinginspecteurs hadden vernomen.

Wat betekent dit voor degenen die met de TOR zijn of zijn geweest?


1. Terugvordering WW-premie
Aangezien het inhouden van WW-premie bij TOR-deelnemers inmiddels is stopgezet, hoeft daartegen niet langer bezwaar te worden gemaakt. De volgende stap zou moeten zijn dat de ten onrechte ingehouden premiebedragen zo spoedig mogelijk aan de rechtmatige eigenaars terugbetaald worden, wat de NPB betreft met wettelijke rente.


* Wat de jaren 2006 en 2007 betreft zijn daarbij geen problemen te verwachten. Sinds 1 januari 2006 is de Belastingdienst verantwoordelijk voor het inhouden van de werknemerspremies en die instantie heeft het juridische gelijk van de NPB inzake het afdragen van WW-premie door TOR-deelnemers erkend. De korpsen krijgen dus ongetwijfeld de vereiste 'schriftelijke toestemming van de Belastingdienst' voor het terugbetalen van de in 2006 en 2007 ten onrechte ingehouden WW-premie.


* Wat het jaar 2005 betreft liggen de kaarten iets anders, want toen was het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) nog verantwoordelijk voor het inhouden van de werknemerspremies. Op dit moment zijn de NPB-juristen aan het uitzoeken wat dit praktisch betekent voor de snelheid waarmee de terugbetalingen over 2005 te realiseren zijn. Het zou kunnen dat de NPB alsnog tot extra juridische stappen moet overgaan, met alle vertragende gevolgen van dien.

Het korps Midden en West Brabant heeft zijn TOR-deelnemers inmiddels bericht dat over het jaar 2005 geen recht bestaat op premieteruggave. Wij zien de brief van MWB als een besluit en gaan daartegen dan ook bezwaar aantekenen.

Bent u in 2005 met de TOR gegaan en heeft de NPB indertijd ook namens u bezwaar aangetekend? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten als u een brief van uw korps ontvangt waaruit blijkt dat u over 2005 geen recht hebt op premierestitutie.

Doet u dat aub door een kopie van die brief op te sturen naar de NPB t.a.v. de afdeling Individuele Belangenbehartiging (IBB).


2. Cassatiezaak Groene Tabel
De afgelopen tweeëneenhalf jaar heeft de NPB voor elk NPB-lid dat zich daarvoor aanmeldde officieel bezwaar aangetekend tegen zowel de onthouding van de arbeidskorting als de inhouding van de WW-premie. Met het indienen van de bezwaren tegen de toepassing van de Groene Tabel gaan we in ieder geval door totdat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan in de cassatiezaak die een andere landelijke politiebond (de ACP) daartegen heeft aangespannen. Eerlijk gezegd is volgens ons juridisch gezien de kans buitengewoon klein dat we het pleit daardoor alsnog gaan winnen. Desalniettemin blijven we hopen op een klein wonder en in ieder geval de rechten van onze leden veilig stellen.

Gaat u met de TOR en wilt u dat de NPB namens u bij de Belastingdienst bezwaar aantekent tegen toepassing van de Groene Tabel? Stuur dan een kopie van het loonbriefje met uw eerste TOR-salaris naar het NPB-hoofdkantoor t.a.v. R. de Graaf.

Doet u dat aub zo snel mogelijk na ontvangst; er moet namelijk binnen zes weken bezwaar worden aangetekend.

Gepubliceerd op 10 augustus 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.