Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Gemeente en waterschap gaan grondwateroverlast thuis onderzoeken (10-8-2007)

Gemeente Meppel en waterschap Reest en Wieden starten in september een nader onderzoek naar grondwateroverlast. Tijdens dit onderzoek komen medewerkers van de gemeente en het waterschap de situatie thuis onderzoeken bij een geselecteerd aantal adressen in delen van Nijeveen, Slingenberg en de Oosterboer. Deze huisbezoeken volgen op een enquête Grondwateroverlast die in 2006 is uitgezet, om informatie te verzamelen waar de inwoners van de gemeente Meppel problemen ondervinden van grondwater.

Drie gebieden vallen op
De resultaten van de enquête Grondwateroverlast in 2006 geven een eerste indicatie van probleemlocaties. Drie gebieden in de gemeente vallen daarbij op: de wijken Oosterboer en Slingenberg en enkele delen van Nijeveen. Gemeente en waterschap starten in deze gebieden met een nader onderzoek en roepen daarbij de hulp van inwoners in. Door het afleggen van een aantal huisbezoeken in de wijk, hopen zij inzicht te krijgen in de locaties waar en omstandigheden waaronder de problemen zich voordoen.

Geselecteerd aantal adressen
Uit de ingezonden enquêtes uit 2006 zijn een aantal adressen geselecteerd op basis van de ernst van de problemen, de mogelijke oorzaken die men aangegeven heeft en of buren ook of juist geen problemen hebben. Met deze selectie denken gemeente en waterschap een goed beeld te kunnen krijgen van de problematiek, maar vooral de oorzaak daarvan in de drie gebieden. De betreffende bewoners hebben een brief ontvangen met informatie.

Huisbezoeken
De huisbezoeken worden uitgevoerd door een medewerker van het waterschap en een medewerker van de gemeente. Om zelf ook een beeld te krijgen van de problematiek zullen bij de eerste huisbezoeken ook wethouder Egbert van Dijk en loco-dijkgraaf Koob Schelhaas aanwezig zijn. Op basis van de huisbezoeken zullen de oorzaken van de problemen in beeld komen. Daarna kunnen waterschap en gemeente nadenken over het oplossen van de problemen.

Voorbereiding op veranderende wetgeving
Door middel van het vervolgonderzoek en de uitkomsten willen de gemeente en het waterschap zich zo goed mogelijk voorbereiden op veranderende wetgeving. In januari 2008 treedt een nieuwe wet in werking waarin taken en verantwoordelijkheden van provincies, waterschappen en gemeenten op gebied van water beter geregeld worden. Zo worden gemeenten het aanspreekpunt voor problemen met grondwater en moeten een waterloket opzetten, waar burgers en bedrijven die problemen met grondwater hebben zich kunnen melden.