Hulporganisaties starten noodhulpactie overstromingen Azië


ZEIST, 20070810 -- Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg zijn een actie gestart voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Azië. De overstromingen van dit jaar gelden als de zwaarste sinds mensenheugenis. Alleen al de afgelopen dagen hebben zware overstromingen en landverschuivingen aan 2000 mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn hun huizen ontvlucht of ingesloten door water. Zij zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp. In totaal stellen de hulporganisaties alvast 283.000 euro beschikbaar. Maar er is veel meer geld nodig.

Duizenden dorpen staan onder water. In honderden opvangkampen verblijven mensen die alles hebben verloren. Wegen en bruggen zijn beschadigd en communicatienetwerken liggen plat. Daardoor wordt de hulpverlening extra bemoeilijkt. Door het vervuilde water lijden veel mensen aan ziektes als diarree en dysenterie, die dodelijk zijn wanneer ze onbehandeld blijven.

Dakloos
Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg bieden noodhulp in Bangladesh. Daar treden enorme rivieren als de Padma, die als Ganges in India begint, en Brahmaputra buiten hun oevers. Tear heeft inmiddels noodhulp verleend aan meer dan 2000 families in vier districten in India. Tear gaat net als Red een Kind ook noodhulp verlenen in Bihar. Deze oostelijke deelstaat is het armste gebied van India en het zwaarst getroffen door de overstromingen. In Bihar zijn meer dan 6000 dorpen overstroomd, meer dan 70.000 huizen zijn verwoest. Miljoenen mensen zijn dakloos geworden. Ramesh Babu, project manager van Tear-partner Eficor: "Het water staat zo hoog dat van de meeste huizen alleen de daken te zien zijn. Er zijn zelfs huizen die vijf dagen lang compleet door het water uit het zicht verdwenen zijn. Het kleine beetje bezit wat de mensen hadden is verloren gegaan".

Oproep
Tear, Red een Kind, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg hebben de afgelopen dagen de noodsituatie in kaart gebracht. Nu is het tijd voor gezamenlijke actie. De betrokken organisaties doen een oproep aan hun achterban en het Nederlandse publiek een gift te storten om de groeiende stroom slachtoffers te kunnen helpen.

Tear biedt steun via haar lokale partnerorganisaties EFICOR en Discipleship Centre, die 12.500 families helpen aan voedsel, huisraad en sanitaire pakketten. Ontheemden krijgen een plastic zeil waarmee tent of dak gemaakt kan worden. Verder wordt medische hulp gegeven en worden gratis medicijnen uitgedeeld. Zie ook www.tear.nl
Red een Kind biedt via de lokale partnerorganisatie GEMS 20.000 gezinnen in India voedsel, schoon drinkwater, tenten, dekens en medische hulp. Zie ook www.redeenkind.nl
Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg delen via de Woord en Daad partner CSS hulppakketten uit in Bangladesh om deze moeilijke dagen door te komen. In het pakket zitten onder andere rijst, kruiden, groenten, drinkwater en medicijnen tegen uitdroging of andere ziekte en kledings. Zie ook www.woordendaad.nl en www.zoa.nl.





Ingezonden persbericht