Commissie Gelijke Behandeling

HET DOET ER NIET TOE WIE ER GELIJK HEEFT

10-08-2007 Mediation via de Commissie Gelijke Behandeling

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft mediation per 1 augustus 2007 structureel aan haar werkwijze toegevoegd. De CGB kan mediation voorstellen en partijen kunnen de CGB ook zelf verzoeken om hun zaak door te verwijzen naar een externe mediator. Voorwaarde is wel dat de zaak op het werkterrein van de CGB ligt, en dus over gelijke behandeling gaat.

Een groot verschil tussen een oordeel van de CGB en mediation, is dat de conflictoplossing via mediation toekomstgericht is. Bij een juridische procedure kunnen standpunten verharden, omdat per definitie een van de partijen in het gelijk wordt gesteld. Mediation is gericht op het behoud van relaties of het goed afronden daarvan. Denk hierbij aan relaties zoals arbeidsverhoudingen, onderwijssituaties en huurovereenkomsten. Aan het gebruiken van mediation via de CGB zijn in principe geen kosten verbonden.

Mediation is een wijze van conflictbemiddeling waarbij betrokkenen onder begeleiding van een mediator zoeken naar een oplossing. Mediation biedt ruimte aan alle partijen om achterliggende belangen, argumenten, emoties, voorstellen en wensen te uiten. Vandaar uit wordt besproken hoe betrokkenen verder gaan of dat misschien beter is om uit elkaar te gaan. Begrip voor elkaars standpunt biedt soms een meer constructieve oplossing voor een conflict, dan alleen het achterhalen van de feiten.

Van januari 2005 tot januari 2007 heeft de CGB mediation bij wijze van proef ingevoerd. Uit de evaluatie is gebleken dat:


- Het slagingspercentage relatief hoog ligt op 73 procent;
- De kosten van mediation ongeveer 60 procent van de kosten van een oordeel;

- De doorloopperiode varieert, maar gemiddeld 4,5 maand is;
- De tevredenheid van partijen direct na afronding van de mediation groot is. Partijen blijken het een zinvol instrument te vinden, dat zij in de toekomst zeker weer zouden gebruiken.

Lees voor meer informatie de brochure over mediation via de Commissie Gelijke Behandeling.

Contact

Wilt u een klacht indienen of heeft u een juridische vraag aan de CGB?

Bel op werkdagen tussen 14:00 uur en 16:00 uur het juridisch spreekuur (030 888 38 88)
Postbus 16001| 3500 DA Utrecht| T 030 888 38 88| F 030 888 38 83| E info@cgb.nl| Teksttelefoon 030 888 38 29