Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060722810

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie over de nasleep van geweldincidenten tijdens het Gay Pride- weekeinde in Amsterdam. (Ingezonden 9 augustus 2007)


1
Wat is uw reactie op de suggestie van loco-burgemeester Tjeerd Herrema van Amsterdam om met politie, justitie en COC om de tafel te gaan zitten "om ideeën te bedenken om toekomstige anti-homo incidenten de kop in te drukken"? 1) Bent u bereid om aan dit overleg actief deel te nemen?


2
Kent u de wens van onder meer het COC dat een actieve regsitratie van homofoob gerelateerd geweld een bijdrage kan leveren aan het beter opsporen van de daders? Bent u bereid om uw besluit te heroverwegen om niet over te gaan tot registratie van delicten met een homofobe achtergrond, zoals de Kamer bij motie heeft gevraagd? 2) 3)


3
Hoe staat u tegenover de groeiende vraag om zogenaamde ´hate-crimes´ -geweld op grond van iemands geaardheid of uiterlijk- strenger te bestraffen?


4
Wat is uw reactie op de uitspraak van voorzitter Boutkan van het COC-Amsterdam, dat buitenlandse toeristen het tolerante klimaat in Nederland overschatten? Kan uit cijfers worden opgemaakt dat niet-Nederlandse ingezetenen een groter risico lopen? 4)


5
Wat kunt u zeggen over het effect dat dit soort homofobe incidenten heeft op de aantrekkelijkheid van Nederland in het algemeen, en Amsterdam in het bijzonder als toeristische bestemming? Welke gegevens staat ter beschikking van de overheden om deze aantrekkelijkheid te meten, welke publicaties zijn er verschenen in buitenlandse bladen en welke gevolgen denkt u dat deze hebben? Wat wilt u doen, naast het bestrijden van het geweld, om de naam van tolerant land met een tolerante hoofdstad jegens homoseksuelen, te herstellen?


1) www.coc.nl, ANP & Politie Amsterdam-Amstelland
2) Kamerstuk 27 017, nr. 20.

3) Aanhangsel Handelingen nr. 2213, vergaderjaar 2006-2007
4) ´Gay overschat vrijheid´, Het Parool, 7 augustus 2007