Politie Friesland

Politierberichten van vrijdag 10 augustus

Fryslan, 10-08-2007 o Politieberichten van donderdag 9 augustus 07.00 uur t/m vrijdag 10 augustus 07.00 uur.

Kollum: inbraak bedrijven
Donderdagochtend is bij twee bedrijven aan de Voorstraat ingebroken. Van een schoenwinkel werd de toegangsdeur open geramd, vermoedelijk met een stuk beton. Er werd niets gestolen, omdat de bewoners wakker werden van het lawaai. Aangifte is gedaan door een 63-jarige inwoner van Kollum. Omstreeks hetzelfde tijdstip werd een complete glazen deur van een kapperszaak vernield waarbij wat kleingeld uit de kassa gestolen is. Aangifte is gedaan door een 55-jarige inwoner van Kollum. De technische recherche stelt een onderzoek in. Daarnaast voert de politie een buurtonderzoek uit.

Lemmer: inbraak strandtenthuisje
De politie onderzoekt een inbraak in een strandtenthuisje aan de Vuurtorenweg. Daar is tussen dinsdagmiddag en donderdagmiddag ingebroken. Men kwam binnen door het huisje open te breken. Gestolen zijn flesjes frisdrank, een slof sigaretten, een halve doos gevulde koeken, een verrekijker en een geluidsinstallatie. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Bantega.

Heerenveen: aanrijding met mishandeling
De politie onderzoekt een aanrijding met mishandeling op de Stadionweg waarbij een 22-jarige inwoner van Heerenveen is aangehouden. De bestuurder uit Heerenveen reed de Stadionweg op waar een 49-jarige automobilist uit Harlingen reed. Deze automobilist haalde de bestuurder uit Heerenveen in. Even verderop stopte deze automobilist plots waardoor een aanrijding ontstond. Daarop volgde een woordenwisseling tussen de twee automobilisten waarbij de man uit Heerenveen de bestuurder uit Harlingen in het gezicht sloeg. Het slachtoffer liep een gebroken neus op en is per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De automobilist is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. De beschadigde auto is door een bergingsdienst afgevoerd.

Vlieland: diefstal uit tent
De politie onderzoekt een diefstal uit een tent op een kampeerterrein aan de Kampweg. Toen de aangeefster, een 24-jarige inwoonster van Deventer, donderdagochtend omstreeks 02.30 uur terugkwam bij haar tent bleek haar rugzak, met voornamelijk kleding, te zijn gestolen. De vrouw heeft aangifte gedaan. Niet uitgesloten wordt dat er bij meerder tenten spullen zijn weggenomen.

Leeuwarden: aanhouding schennispleger
De politie heeft donderdag omstreeks 21.15 uur een 24-jarige Leeuwarder aangehouden wegens schennis der eerbaarheid. De man stond met zijn broek op zijn knieën in de P. Sipmawei. Hierop is de verdachte aangehouden en naar het bureau gebracht.

Sneek: rustige nacht Sneekweek
De politie constateert dat de donderdagnacht van de Sneekweek rustig is verlopen. Toch waren er nog enkele aanhoudingen. Omstreeks 04.40 uur werd een aantal mensen lastig gevallen door een ander groepje. Dit gebeurde op de Jousterkade. De aanleiding is onbekend. Uiteindelijk kreeg een 20-jarige inwoner van Delft een klap tegen zijn hoofd. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie kon ter plaatse vier verdachten aangehouden: twee inwoners van Sneek van 20 en 22 en een 20-jarige inwoner van Hommerts en een 30-jarige inwoner van Uitwellingerga.

Leeuwarden: winkeldievegge aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag in een winkel aan de Nieuwestad een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden betreffende winkeldiefstal. De vrouw wilde meerdere cosmeticaproducten, ter waarde van 600 euro, wegnemen zonder te betalen. Het gedrag van de vrouw viel het winkelpersoneel op waarop de beveiliging ingeschakeld werd. Ze werd door het beveiligingspersoneel aangehouden waar zij agressief op reageerde. De verdachte is aan de politie overgedragen. Zij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de vrouw is daarna weer vrijgelaten. Een 40-jarige inwoonster van Heerenveen deed aangifte namens de winkel.

Dokkum: diefstal aanhangwagen
De politie onderzoekt de diefstal van een aanhanger die donderdagnacht is weggenomen vanaf de Bocksmeulen. De aanhanger stond achter een afgesloten hekwerk geparkeerd. Het toegangshek is geforceerd en de aanhanger is daar weggehaald. Een 51-jarige Dokkumer deed aangifte.

Tzummarum: beschonken bromfietser aangehouden
De politie heeft vrijdagnacht aan de Buorren een 19-jarige bromfietser uit de gemeente Franekeradeel aangehouden inzake rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen dat er twee personen op een bromfiets zaten waarbij geen verlichting gevoerd werd. Ook droegen zij geen helm. De bestuurder moest een blaastest afleggen. Hij blies 385 ug/l en kreeg een rijverbod van 5 uur. Omdat hij beginnend bestuurder was is tevens zijn rijbewijs ingevorderd. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Peperga A32: eenzijdige aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagavond aan de rijksweg A32 hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding waarbij een personenauto betrokken was. Een 63-jarige automobilist uit Hollandscheveld reed in de richting van Heerenveen. Hij haalde een andere auto in. Tijdens deze manoeuvre raakte de automobilist uit Hollandscheveld door onbekende oorzaak in de berm. Hij wilde een stuurcorrectie uitvoeren, maar botste tegen de vangrail. Zijn passagier, een 60-jarige inwoonster van Boazum raakte gewond. Zij is ter controle naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. De bestuurder kwam met de schrik vrij. De auto raakte zwaar beschadigd en is door een berger afgevoerd.

Delfstrahuizen: aanhouding na belediging
De politie heeft vrijdagnacht aan de Marwei een 17-jarige inwoner van de gemeente Lemsterland aangehouden betreffende belediging. De jongen maakte deel uit van een groep die in gevecht was geraakt. De politie werd ingeschakeld. Toen de politie ter plaatse kwam waren er nog enkele jongeren aanwezig waaronder de 17-jarige jongen. De politie wilde met hem in gesprek, wat hij negeerde. Hij uitte daarbij verbale beledigingen en is daarop aangehouden. De jongen is voor verhoor naar het bureau gebracht waar proces-verbaal opgemaakt is. Hij is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: twee gewonden na openlijke geweldpleging
De politie trof vrijdag omstreeks 04.15 uur een 28-jarige Leeuwarder aan op de Nieuwestad en een 22-jarige inwoner van Burgum op de Amelandsdwinger. Beiden waren gewond. De twee hebben waarschijnlijk woorden gekregen met een aantal anders stappers. Hierbij heeft de Leeuwarder waarschijnlijk een klap met een bierpul gekregen, waardoor hij een hoofdwond opliep. Naar de Burgumer was een bierpul gegooid, waardoor hij een behoorlijk snijwond op zijn voorhoofd opliep. Beide slachtoffers zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De twee moeten nog aangifte doen. De politie onderzoekt deze openlijke geweldpleging tegen personen, zo is onbekend waar de mishandeling precies heeft plaatsgevonden.