Heliview Marketingservices

Benchmarkanalyse leasemaatschappijen 2007: De Lage Landen Translease en Arval hebben meest tevreden klanten
10-08-2007

Marktonderzoeksbureau Heliview voert jaarlijks het grootschalige onderzoek Fleetmanagement uit. Zo'n 750 fleet owners geven hierbij hun mening over aspecten met betrekking tot de dienstverlening, communicatie, offertes, contracten, facturatie en de website van leasemaatschappijen.

Tevredenheid klanten
De Lage Landen, Transelease en Arval hebben in 2007 de meest tevreden klanten. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmarkanalyse leasemaatschappijen, uitgevoerd door Heliview Research. Het verschil met overige leasemaatschappijen als het gaat om de algemene tevredenheid is beperkt: De Lage Landen, Transelease en Arval krijgen van hun klanten een 7,7 als beoordeling. Terberg Leasing, ING Car Lease en Athlon Car Lease ontvangen van klanten een 7,5.

Overall geven klanten in 2007 een hogere beoordeling aan de leasemaatschappij waarmee zij zaken doen wanneer dit wordt vergeleken met de uitkomsten van 2006.

LeasePlan, de grootste marktpartij wordt door klanten beoordeeld met een 7,4 terwijl dit in 2006 nog een 7,0 was. Dit betekent dat van de top-5 leasemaatschappijen in Nederland LeasePlan de grootste vooruitgang boekt in waardering.

Persoonlijke dienstverlening en communicatie
Het belang van persoonlijke dienstverlening mag niet onderschat worden. Een meerderheid van de ondervraagden geeft 'een goede service en een goed contact' als voornaamste keuzecriteria voor een leasemaatschappij.

Belangrijk in de communicatie van leasemaatschappijen met klanten is de website, en daarmee samenhangend de online dienstverlening; voor de helft van de fleet owners is dit bepalend bij de keuze voor een leasemaatschapij. Met name klanten van LeasePlan en Athlon Car Lease maken veelvuldig gebruik van de website.

Trouwe klanten
Dat een tevreden klant in algemeenheid tot continuering van het leasecontract leidt, blijkt uit deze benchmarkanalyse. Meer dan driekwart van de ondervraagde fleet owners heeft de intentie om klant te blijven bij de huidige maatschappij, niet eerder was deze intentie dermate hoog. De leasemaatschappij die op dit gebied de meeste vooruitgang heeft geboekt is ING Car Lease. Kende deze maatschappij in het onderzoek vorig jaar nog de minst trouwe klantenkring; dit jaar komt ING Car lease in de top 3 als het gaat om klantentrouw.

Bij klanten die willen switchen naar een andere maatschappij, wordt LeasePlan het meest overwogen als het gaat om de nieuw in te schakelen leasemaatschappij, gevolgd door Athlon Car Lease en ING Car Lease.

Meer informatie over het onderzoek vindt u in de rapportage Fleetmanagement 2007 dat begin juli is verschenen en bij Heliview besteld kan worden.

Onderzoeksbureau Heliview BV is lid van de MOA
(MarktOnderzoekAssociatie).
Netto steekproefomvang: 750 respondenten
Methode van dataverzameling: telefonische afname vragenlijst Periode van dataverzameling: week 23 t/m week 26 in 2007 Onderzoekspopulatie: Wagenparkbeheerders/ beslissers