Time : 13:35:59
Date : 10 August 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Mond- en klauwzeer in Groot-Brittannië

Enkele dagen geleden dook opnieuw mond- en klauwzeer op in het zuiden van Groot-Brittannië. De oorsprong ervan is nog niet met zekerheid achterhaald.

Bovenop het Britse embargo op de uitvoer van levende tweehoevige dieren of producten daarvan (vlees, melk of andere) dat op 6 augustus werd bevestigd door een beschikking van de Europese Unie, heeft België de traceerbaarheid, de identificatie en de afwezigheid van symptomen van de ziekte gecontroleerd bij alle dieren die vanaf 15 juli werden ingevoerd. Bijgevolg mogen producten die zich vandaag op het Belgische grondgebied bevinden en dus vóór 6 augustus werden ingevoerd, onbeperkt worden verhandeld.

Hoewel mond- en klauwzeer een grote bedreiging vormt voor de veestapel en de economie, houdt het virus van de ziekte geen gevaar in voor de gezondheid van de mens. Hoewel er in België geen mond- en klauwzeer is, wenst het FAVV toch een aantal elementaire bioveiligheidsmaatregelen in herinnering te brengen :


1.gezondheidsbewaking van de beslagen en meldingsplicht bij aanwezigheid van symptomen

2.verplichte vervoersdocumenten voor schapen, geiten en herten
3.de procedures voor het reinigen en ontsmetten van kledij, materieel, lokalen, gebruik van voetbaden, ... opvolgen
4.reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen op verantwoordelijkheid van de vervoerders

5.veehouders moeten zoveel mogelijk de toegang tot hun inrichtingen ontzeggen aan bedrijfsvreemde personen, in het bijzonder aan personen die terugkeren uit Groot-Brittannië

Meer informatie is beschikbaar op www.favv.be, link "mond- en klauwzeer".

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de Franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR