Time : 13:51:04
Date : 10 August 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Voedselvergiftiging in Latinnes : eerste analyseresultaten

De voedselvergiftiging van het voorbije weekend bij de groep "kabouters" in Latinnes werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door stafylokokken in het voedsel van de kinderen. De eerste analyseresultaten van de monsters van het federale Voedselagentschap (FAVV) bevestigen de aanwezigheid van grote aantallen stafylokokken in de hamburgers die zondag 5 augustus in het jeugdkamp werden klaargemaakt.

Analyse van de monsters en de toxine die door de stafylokokken bacterie worden aangemaakt, tonen aan dat de microbiële groei zich voordeed tussen het ontdooien en het opeten van het vlees. De toxine is hittebestendig en wordt dus niet vernietigd wanneer het vlees op gewone wijze wordt gebakken. De aanvankelijke bacteriebelasting in het diepgevroren vlees wijst echter ook op een enigszins gebrekkige hygiëne bij de fabricatie van het product.

Een voedselvergiftiging met een stafylokoktoxine uit zich als een snel optredende aandoening met braken, misselijkheid, diarree, soms zelfs zenuwstoornissen. Het onderbreken van de koudeketen is een van de meest frequente oorzaken van deze vergiftiging.

De eindresultaten van bijkomende analyses worden begin volgende week verwacht.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de Franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR