Raad van State


Maandag 13 augustus 2007

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Groningen Airport Eelde voorterrein" van de gemeente Tynaarlo. Het plangebied ligt ten zuiden van de bebouwde kom van Eelde-Paterswolde. Met het bestemmingsplan wordt beoogd een juridisch kader te scheppen voor het bestaande gebruik en de toekomstige ontwikkelingen op het voorterrein van de luchthaven. Deze zaak is een vervolg op een eerdere procedure bij de Raad van State. In oktober 2003 heeft de Raad van State een deel van het vorige goedkeuringsbesluit vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200205094/1 is te lezen op deze site. Het deel dat de Raad van State heeft vernietigd, is na de uitspraak hersteld door de provincie. Daartegen is wederom beroep ingesteld. (zaaknummer 200607807/1)

11.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas heeft verleend aan MVC Apollo '68 voor het beoefenen van de modelvliegtuigsport op het terrein aan Op de Kamp in Horst. Op het terrein zijn een geasfalteerde start- en landingsbaan en een pilotenstandplaats aanwezig. Een omwonende is tegen de milieuvergunning. Hij vreest geluidhinder. Hij is van mening dat het geluidvermogen van de motoren onnodig hoog is, dat de uitkomsten van het akoestisch onderzoek onbetrouwbaar zijn en dat de vergunde geluidsnormen te hoog zijn. (zaaknummer 200608457/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 14 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Eendragtspolder" van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het plan maakt onder meer de aanleg van een professionele roeibaan mogelijk in het gebied. Onder meer de Ontwikkelingsmaatschappij Eendrachtspolder, LTO Noord en de Stichting Eendrachtspolder gelegen in de Rijndelta R.Z.G. Zuid-Holland zijn het niet eens met het provinciale goedkeuringsbesluit. Zij vinden onder meer dat het plan te weinig rekening houdt met de belangen van de glastuinbouwbedrijven die in de Eendragtspolder aanwezig zijn. (zaaknummer 200606032/1)

10.00 uur

Zitting over meerdere dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft opgelegd aan een bedrijf om opstallen, paardenbakken en voederruiven te verwijderen en om het gebruik van een opstal als kantoor en woning aan de Bankrasweg in Amstelveen te beëindigen. (zaaknummer 200701196/1)

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Bosgebied West, reparatieherziening golfbaan" van de gemeente Son en Breugel. Het bestemmingsplan maakt een 9-holes golfbaan mogelijk. Op het terrein zijn een driving-range, een putting green, een clubgebouw en een materialenberging aanwezig. Verder zijn er waterpartijen en fiets- en wandelpaden. Onder meer de Brabantse Milieufederatie en Rendac komen in beroep tegen dit goedkeuringsbesluit. Zij zijn van mening dat de aanleg in strijd is met het streekplan. Verder vrezen zij een aantasting van natuurwaarden. (zaaknummer 200604926/1)

10.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Meijel heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Langstraat in die gemeente. De Vereniging Milieu-Offensief is het niet eens met deze milieuvergunning. (zaaknummer 200702111/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Zuidelijke omleiding Deurne" van de gemeente Deurne. Het plan maakt de aanleg van de zuidelijke omleiding, als onderdeel van de hoofdwegenstructuur van Deurne, mogelijk. Hiertoe worden de bestaande wegen Vloeieindseweg, Vloeieindsedreef, St. Jozefstraat en Theo van Doesburgstraat gereconstrueerd. In augustus 2005 heeft de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit vernietigd, omdat de gevolgen voor de luchtkwaliteit onvoldoende waren onderzocht. Die uitspraak met zaaknummer 200406325/1 is te lezen op deze site. In maart 2006 heeft de provincie met inachtneming van die uitspraak een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Onder meer de Stichting De Stulp en Stichting Behoud Cultuurhistorische Elementen Deurne hebben beroep ingesteld tegen dit nieuwe goedkeuringsbesluit. (zaaknummer 200602992/1)

13.30 uur

Zitting over de bestuursdwang die het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen heeft opgelegd aan Rooda Snacks B.V. vanwege het bedrijfsmatig bakken van hondensnacks in haar bedrijf zonder dat zij daarvoor een milieuvergunning heeft. (zaaknummer 200705346/1)

14.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Ameland heeft verleend voor het gebruik van een terrein aan de Bergeendsweg in Ballum voor toeristisch kamperen en parkeerdoeleinden. Rekreatiecentra Ameland is de exploitant van de camping Roosdunen. Een groot aantal appellanten is het niet eens met deze vrijstelling. Zij zijn van mening dat de natuurwaarden in het desbetreffende gebied in het gedrang komen en vinden dat het gebied ongemoeid moet blijven. (zaaknummer 200701221/1)

Woensdag 15 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam om een bouwvergunning te verlenen voor het aanbrengen van bouwkundige wijzigingen in het gebouw van een kanorecreatiecentrum aan de Vinkenpolderweg in Alblasserdam. Het gemeentebestuur is van mening dat de bouwtekeningen een forse wijziging van de oorspronkelijke bouwplannen inhouden en dat de bouwtekeningen de horeca-activiteiten lijken te verzelfstandigen. Kano- en Rekreatiecentrum De Vinkenwaard is het uiteraard niet eens met deze weigering en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701330/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam om handhavend op te treden tegen de uitoefening van horeca-activiteiten door Kano- en Rekreatiecentrum De Vinkenwaard. Een omwonend echtpaar heeft dit verzoek gedaan aan het gemeentebestuur. (zaaknummer 200701360/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn om een bouwvergunning te verlenen voor ongeveer 60 recreatiewoningen op percelen aan de Hoge en Lage Bergweg in Beekbergen. Bospark Beekbergen en Landgoed De Valouwe B.V. zijn het niet eens met deze weigering. (zaaknummer 200701344/1)

13.45 uur

Zitting over de vrijstelling die de gemeenteraad van Geertruidenberg heeft verleend voor een natuurbos aan de Wielstraat in Raamsdonk. De rechtbank in Breda heeft in januari 2007 een eerder beroep van een inwoner van Raamsdonk tegen deze vrijstelling gegrond verklaard. De gemeenteraad is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701345/1)

Donderdag 16 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo waarbij een zogenoemde melding op grond van de Wet milieubeheer is aanvaard met betrekking tot een koekfabriek van Peijnenburg aan de Nieuwendijk in Geldrop. Het gaat om de uitbreiding van het aantal verkeersbewegingen, aan- en afrijden van vrachtwagens, op het terrein van de fabriek. Een omwonende vreest dat ten gevolge hiervan de luchtkwaliteit zal verslechteren en verzoekt de Raad van State om schorsing van het besluit van het gemeentebestuur. (zaaknummer 200705093/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor de aanleg van Beech Avenue met de bouw van een overkluizing. Een overkluizing is een soort brug die deel uitmaakt van de weg. De vrijstelling is verleend in het kader van de voltooiing van de zogenoemde binnenring van de luchthaven Schiphol, die dient ter verbetering van de bereikbaarheid van de luchthaven en ter ontlasting van het regionale wegennet. De Groene Groep Ontwikkeling B.V. is het niet eens met deze vrijstelling en verzoekt de Raad van State deze te schorsen. (zaaknummer 200704961/2)

10.45

Zitting over de afwijzing door het bestuur van het Faunafonds van een verzoek om tegemoetkoming in de schade die roeken, zwarte kraaien en kauwen hebben aangericht op een perceel van een firma in Garrelsweer. Het gaat om schade die is aangericht aan hennep. Het Faunafonds heeft het verzoek om schadevergoeding afgewezen, omdat de eigenaren van het perceel onvoldoende zouden hebben gedaan om de schade te voorkomen. (zaaknummer 200701988/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV heeft verleend aan een groot aantal vissers die lid zijn van de Vereniging Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur. Vergunning is verleend voor het opvissen van 150.000 mosselton mosselzaad en mosselen in de westelijke Waddenzee. Onder meer de Vogelbescherming, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de Vereniging tot Behoud van de Waddenzee komen in beroep tegen deze vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend. (zaaknummer 200607555/1)

11.45 uur

Zitting over de tegemoetkoming in de schade die het bestuur van het Faunafonds heeft verleend aan een maatschap in Rutten. Deze maatschap stelt schade te hebben geleden ten gevolge van de vraat van veldmuizen aan een deel van de worteloogst in 2004 op een terrein van bijna zeven hectare, gelegen aan de Grietendijk in Bantega. (zaaknummer 200700046/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die de VROM-inspectie Regio Noord heeft opgelegd aan Prorail, omdat deze volgens de inspectie de vereiste wijzigingsprocedure in het kader van de Wet geluidhinder niet juist zou hebben doorlopen. Het gaat om de procedure die moet worden doorlopen om het goederenvervoer in de nachtperiode uit te breiden op het baanvak Groningen-Leeuwarden. Prorail verzoekt de Raad van State om de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200705366/1)

13.30 uur

Zitting over de aanvraag voor het verkrijgen van een vooraanduiding voor een benzinestation aan rijksweg N44. Swart en Strous Car Services had de minister van Verkeer en Waterstaat hier om verzocht. De Minister heeft deze aanvraag niet gehonoreerd. (zaaknummer 200703186/2)

14.45 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester en het gemeentebestuur van Dordrecht om een horeca- en exploitatievergunning te verlenen aan Café de Bel aan de Toulonselaan. De vergunningen zijn geweigerd op basis van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, bekend onder de naam Wet Bibob. (zaaknummer 200705100/2)

Vrijdag 17 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de Informatie Beheer Groep van een aanvraag van een inwoner van Amsterdam om erkenning van de Nederlandse titel ingenieur (ir.) op grond van de door hem in Bulgarije gevolgde opleiding. (zaaknummer 200701838/1)

10.15 uur

Zitting over het verzet dat de minister van Verkeer en Waterstaat heeft aangetekend tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 5 juni jl. In die uitspraak heeft de Raad van State zonder partijen te horen, dus zonder een zitting, het tracébesluit N9 Koedijk - De Stolpen 2006 vernietigd op procedurele gronden. Omdat gedurende een bepaalde periode niet de juiste stukken ter inzage hebben gelegen, is het tracébesluit in strijd met de Wet op de Ruimtelijke Ordening vastgesteld, aldus de Raad van State. De minister is echter van mening dat hij gehoord had moeten worden in een rechtszitting en dat de zaak dus ten onrechte zonder een zitting is afgedaan door de Raad van State. Daar gaat het geschil van vandaag over. (zaaknummer 200700908/5)

10.45 uur

Zitting over de afwijzing door de Informatie Beheer Groep van een verzoek van een inwoner van Enschede om op grond van de door hem in Frankrijk behaalde Diplôme d'ingenieur de Nederlandse titel ingenieur (ir.) te mogen dragen. (zaaknummer 200702137/1)

12.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Sneek van een verzoek van een inwoner van die gemeente om handhavend op te treden tegen de geluidhinder die hij ondervindt van het bevoorraden van de Lidl supermarkt aan het St. Antoniusplein en de Julianastraat in Sneek. (zaaknummer 200701349/1)

Agenda voorgaande week 32