Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           |10 augustus 2007             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
Voormalig distributiecentrum V&D krijgt nieuw leven Chinees/Europees handelscentrum vestigt zich in Den Haag

Het voormalige distributiecentrum van V&D op bedrijventerrein Zichtenburg gaat een groot Chinees handelscentrum herbergen. De Chinese ondernemer King Far Yang, eigenaar van een im- en exportbedrijf in Barendrecht, heeft het initiatief genomen tot oprichting van het Europe China Trade Centre (ECTC). Het pand biedt, na een verbouwing die enkele maanden gaat duren, plaats aan tientallen beursstands en een aantal bedrijfsruimten waar Chinese bedrijven hun producten kunnen tentoonstellen en zakelijke contacten kunnen leggen om hun waar op de Europese markt te brengen. Ook komen er een restaurant en vergaderfaciliteiten voor gebruikers van het groothandelscentrum.

Voor Den Haag, en zeker ook bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek) is de komst van het Chinese handelscentrum een enorme opsteker. Den Haag heeft een groeiende Chinese gemeenschap, waarvan tientallen actieve ondernemers deel uitmaken. In het centrum wordt een China Town ontwikkeld, waar Chinese restaurants, winkels en binnenkort ook een hotel zijn te vinden. ,,Dat Den Haag nu door de komst van het handelscentrum springplank naar Europa wordt voor Chinese ondernemers, is een prachtige ontwikkeling", zegt wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie). ,,Den Haag krijgt zo nog meer allure als internationale stad." De Belangenvereniging Bedrijven ZKD is blij dat het voormalige distributiecentrum aan de Werf 11 na tien jaar leegstand een nieuwe bestemming krijgt. Het pand bevat 33.000 vierkante meter vloeroppervlak en er zijn 340 parkeerplaatsen. Door zijn afmetingen is het complex sfeerbepalend voor dit deel van het bedrijventerrein. In eerste instantie zal 20.000 vierkante meter in het pand in gebruik worden genomen. Kampman Architecten heeft de plannen voor de verbouwing klaarliggen. Later kan nog een aanpalend gebouw bij het ECTC worden getrokken. Ook de Chinese overheid is betrokken bij het ECTC, via een commerciële dochter van de handelsorganisatie CCPIT (China Corporation International Trade). King Far Yang heeft met dit bedrijf een contract gesloten over collectieve inkoop van stands. De betrokkenheid van de Chinese overheid is belangrijk, omdat Chinese bedrijven alleen met instemming van de staat hun producten wereldwijd mogen afzetten. Meestal gaat dat via importeurs. De komst van het Chinese handelscentrum maakt het Chinese ondernemers mogelijk hun waren zonder hun tussenkomst af te zetten in Europa. De gemeente Den Haag heeft een lening van 1,5 miljoen euro verstrekt aan het ECTC ter aanvulling op de financiering van aankoop en verbouwing van het pand door ABN Amro van circa 6 miljoen euro. Ook zal de gemeente de benodigde vergunningenaanvragen met spoed behandelen en bevorderen dat het personeel van de betrokken Chinese ondernemingen huisvesting vinden in de stad. Bij het ECTC zullen 39 mensen komen te werken.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Milja de Zwart, tel. 070 - 353 2018 of 06 - 21 80 36 77

MdZ/HS/07/152


---- --