LearningGuide ondersteunt ziekenhuizen in gebruik zorgsystemen


'S-HERTOGENBOSCH, 20070810 -- Om ziekenhuispersoneel snel en goed op te leiden in het gebruik van het ChipSoft Electronisch Zorg Informatie Systeem (CS-EZIS) leidt de nieuwe LearningGuide voor ChipSoft in de praktijk tot aanzienlijke kostenbesparing in het dagelijks gebruik, de opleiding en de invoering ervan.

Inmiddels koos bijna de helft van alle ziekenhuizen in ons land in hun strijd voor betere kwaliteit van de zorg, een complete dienstverlening aan patiënten en verhoging van de efficiency, voor enkele of alle modules van het CS-EZIS van het Amsterdamse softwarehuis ChipSoft. In steeds meer gevallen behoort daartoe ook het Electronisch Patiënten Dossier (EPD).

Met op iedere werkplek de electronische leerondersteuning van het performance support systeem LearningGuide hebben gebruikers van ChipSoft EZIS steeds direct toegang tot alle noodzakelijke kennis en informatie om optimaal te presteren in zorg- en dienstverlening. LearningGuide biedt de garantie dat ook na een opleiding, in veel gevallen al in combinatie met ondersteuning van LearningGuide, kennis over alle facetten van CS-EZIS niet verloren gaat.

Als alom aanwezige vraagbaak ondersteunt LearningGuide de gebruiker met duidelijke voorbeelden over taken, werkwijzen, processen of procedures als hij of zij het even niet meer weet. Die ondersteuning is vooral gericht op het zelf oplossen of beantwoorden van voorkomende problemen of vragen en betekent tevens een aanzienlijke ontlasting van de helpdesk.

"Erg belangrijk voor ons is de waarborg voor de toekomst. Onze 500 gebruikers moeten daarom op eigen werkplek kunnen blijven leren. Met LearningGuide hebben we eigenlijk een soort van persoonlijke learning portal en daarmee zijn ook nieuwe medewerkers sneller ingewerkt", zo zegt René Brouwers, projectleider ICT van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam.
Na een zorgvuldige selectieprocedure koos het NKI-AVL ter vervanging van bestaande systemen voor het CS-EZIS en daarbij LearningGuide voor permanente werkplek ondersteuning. "We zetten de LearningGuide al in tijdens de opleiding in september, die vier weken zal duren. In oktober starten we dan met ChipSoft en heeft iedereen toegang tot LearningGuide bij het dagelijks gebruik van het systeem", aldus René Brouwers. Voor ongeveer 80% bestaat de LearningGuide voor het NKI-AVL uit standaard inhoud. De overige 20% is specifiek voor het NKI- AVL ontwikkeld door LearningGuide Solutions.

Nauw is samengewerkt met Het Ziekenhuis Zeeland, een samenwerking tussen de Oosterscheldeziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren. Als bestaande gebruiker van de LearningGuide voor MS Office 2003 lag het volgens IT-manager Andy Martherus voor de hand opnieuw te kiezen voor LearningGuide bij de opleiding, de invoering en het gebruik van CS-EZIS waarmee het Ziekenhuis Zeeland op 16 november live gaat.

"De ziekenhuizen in Vlissingen en Middelburg zijn al ChipSoft gebruikers, net zoals Terneuzen. Alle ziekenhuizen in Zeeland gebruiken nu hetzelfde systeem. Wij beginnen al in september met de opleiding voor 2000 gebruikers, die verspreid werken over de vijf locaties. Net als bij het NKI-AVL maken we ook dan en natuurlijk daarna gebruik van de LearningGuide", zo vertelt Andy Martherus.

"We hebben niet alleen de LearningGuide voor MS Office 2003, maar ook de LearningGuide Manager, waarmee je een maatwerk LearningGuide kunt ontwikkelen. Dat blijkt nu zo geschikt voor ons te zijn dat we na overleg met LearningGuide Solutions natuurlijk ook voor ons nieuwe zorgsysteem de LearningGuide wilden", aldus Andy Martherus.