Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 januari 2007

10 jaar Grachtenfestival in 2007

Feestelijke programmering uitgebreid met onder meer musical en dans

Het Grachtenfestival bestaat 10 jaar in 2007 en vindt plaats van zaterdag 11 tot en met zondag 19 augustus. Op het programma staan, naast de (klassieke) muziekconcerten op bijzondere locaties, nieuwe activiteiten, waaronder musical en dans.

Tijdens het festival vindt de première plaats van de eerste eigen operaproductie van het Grachtenfestival, Siren Song, een heldere, licht-romantische kameropera van de Britse componist Jonathan Dove. Dove, vooral bekend door zijn opera's en koormuziek en die furore maakte met toneel- en filmmuziek, is in 2007 composer-in-residence.

Speciaal voor deze feestelijke editie wordt een Grachtenfestivalorkest samengesteld uit musici die de afgelopen tien jaar al op zeer jonge leeftijd schitterden op Grachtenfestivalpodia. Harpiste Miriam Overlach, fluitiste Romana Goumare, hoboïst Christopher Bouwman, Trio Suleika en vele anderen spelen voor één keer samen.

Tijdens het festival vindt ook de première plaats van een oorspronkelijk Nederlandse musicalproductie die met recht vernieuwend genoemd kan worden. Dit is de eerste lange termijnproductie van het Grachtenfestival. Een ander hoogtepunt vormt de schaduwprogrammering in dans. Waar mogelijk wordt er een verbintenis gelegd tussen de uitgevoerde muziek en dans; live en op film. Iedereen die van dansen houdt of dansles nodig heeft, komt aan zijn trekken op de kop van het Java-eiland.

Over het Grachtenfestival:
Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende festival met (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de Amsterdamse binnenstad en aan de IJ-oevers. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectuur en cultuurhistorische waarde. Het Grachtenfestival biedt in hoge mate een podium aan jong talent. Ook het Kindergrachtenfestival, met producties voor baby's en peuters tot en met tieners, maakt deel uit van dit evenement. Veel concerten zijn gratis of tegen een lage toegangsprijs toegankelijk.

Hoofdsponsors zijn Schiphol Group en ING Group, hoofdsubsidiënt is Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door ING Real Estate, Ymere en Vesteda. Mediapartner van het festival is HDC Media.

----------