Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Uitnodiging - follyDOCK

Feestelijke onthulling drie nieuwe follies in Heijplaat

captain holland - new holland folly - container origami

Zaterdag 11 augustus 2007 15.00 tot 18.00 uur

Het heeft even geduurd, maar de bouw en plaatsing van de drie laatste follies in Heijplaat is een feit.

Captain Holland werd ontworpen door A. Filimonov en O. Filimonova ( Samara, Rusland). De folly is een ironische vertaling van het idee dat Nederland onder zeeniveau ligt. Captain Holland brengt het gevaar van overstromingen in beeld en biedt tegelijkertijd een veilig heenkomen hiervoor.

De New Holland Folly, ontworpen door STUDIO 505 (Australië) is een geschenk van de nieuwe wereld aan de oude wereld; van Australië aan de Rotterdamse haven. De ontluikende bloemknop draagt zaad waaruit nieuwe groei kan ontstaan. Een metafoor voor de nieuwe ontwikkelingen in het gebied.

De Container Origami van F.Bijlsma, A. Roeterink, W. Roeterink en R. Nout vormt een eigenwijze landmark bij de toegangsweg van Heijplaat. Van twee grote zeecontainers werd een eigentijds beeld ontwikkeld dat de transformatie van Heijplaat illustreert, met gebruikmaking van materiaal dat Heijplaat omringt.

Wij nodigen u van harte uit voor de feestelijke onthulling van de drie follies op zaterdag 11 augustus 2007 om 15.00 uur. We starten bij de Container Origami aan het begin van de Eemhavenweg en eindigen bij Captain Holland, hoek Courzandseweg/ Heysekade in Heijplaat.

Vakantiebouwdorp Follydorp voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Tegelijk met de oplevering van de laatste folies wordt het bouwdorp Follydorp geopend. Tijdens de zomervakantie kunnen de kinderen van Heijplaat en van bezoekers van follyDOCK EXPO onder professionele begeleiding spelen en bouwen in Follydorp. Toegang per dagdeel E 1, toegangskaart voor de hele vakantie E 15.

Algemeen
In het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture, zijn 17 follies gebouwd in en om Heijplaat in het havengebied van Rotterdam. Een folly is een architectonisch object, gebouwd eerder om een ideeëngoed uit te dragen, dan functioneel te zijn.

De buitenexpositie is open van 26 mei t/m 9 september 2007. De laatste expositiedagen vallen samen met de Wereldhavendagen van 7,8,9 september 2007. FollyDOCK EXPO is vrij toegankelijk voor publiek.

FollyDOCK EXPO in 2007 is de laatste fase van de ontwerpwedstrijd follyDOCK IFCR (International Folly Contest Rotterdam) in 2005, waarvan de resultaten in 2006 werden geëxposeerd in het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) in de expositie 'follyDOCK, 45 ontwerpen voor Heijplaat'.

Met dank aan
follyDOCK wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen. Deelnemende bedrijven zijn o.a. Havenbedrijf Rotterdam, Volker Staal en Funderingen (VSF), Avezaath, Demontagebedrijf Oranje, A.Blom Aannemersbedrijf, AVR-van Ganzewinkel, Scheepswerf de Maas, KOMU, Dura Vermeer Rotterdam, Rodruza en woningcorporatie Woonbron.

Deelnemende instellingen zijn o.a.; TU Delft, TU Eindhoven, Albeda college, Scottish Art Council, SBAW, st.CBK R'dam, KNMH, Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam. Op www.follydock.com staan bij de buttons 'Sponsors' en 'Organisatie' de meewerkende partijen vermeld.

follyDOCK EXPO, een project van Rotterdam 2007 city of architecture Datum: 26 mei t/m 9 september 2007
Locatie: Heijplaat te Rotterdam
Voor meer informatie: www.follydock.com



Ingezonden persbericht