Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 11 augustus

Fryslan, 11-08-2007 o Politieberichten van vrijdag 10 augustus 07.00 uur t/m zaterdag 11 augustus 11.00 uur.

Leeuwarden: aanhouding met gestolen fiets
De politie heeft vrijdagmiddag aan de Oostersingel een 20-jarige Leeuwarder aangehouden inzake heling. Surveillerende agenten raakten met de jongeman in gesprek. De agenten zagen dat hij een fiets met elektromotor bij zich had. Hij verklaarde de fiets via internet te hebben gekocht, maar de agenten zagen dat het slot van de fiets was doorgezaagd. Onderzoek wees uit dat de fiets eerder dit jaar was gestolen. De verdachte is aangehouden voor heling en voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten. De fiets is in beslag genomen. De betrokkenheid van de verdachte, evenals de rechtmatige eigenaar van de fiets wordt door de politie onderzocht.

Leeuwarden: inbraak garage
De politie onderzoekt een inbraak in een garage aan de Julianalaan. Daar is vrijdagnacht ingebroken waarbij twee fietsen, een dopsleutelset, een frees en nog wat klein gereedschap gestolen is. Men drong de ruimte binnen door een deur te forceren. Een 59-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Hitzum: uitslaande brand in boerderij
De politie heeft vrijdagochtend aan de Franekerweg assistentie geleverd tijdens een brand in een kop-hals-rompboerderij. De politie was snel ter plaatse en assisteerde de boer om vee en enkele voertuigen uit een schuur weg te halen. De brandweer bestreed het vuur maar kon niet voorkomen dat het hals en rompgedeelte van het pand verloren ging. Er raakte niemand gewond. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Sneek: eenzijdige aanrijding na onwelwording
De politie heeft vrijdagochtend aan de Groenedijk hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding door een 65-jarige automobilist uit Sibrandabuorren. De bestuurder was tijdens de rit onwel geworden en getuigen zagen dat de bestuurder met zijn auto via de berm een sloot in reed. De ambulance was snel ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer. Hij is per ambulance voor nader onderzoek naar het plaatselijke ziekenhuis vervoerd. De beschadigde auto is door een takeldienst weggehaald.

Goutum: personenauto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto die aan De Tilbarten geparkeerd stond. De rode Opel Ascona 1.6s met het kenteken KN-38-NB, was afgesloten en is tussen donderdagavond en vrijdagmiddag ontvreemd. Een 26-jarige inwoner van Goutum deed aangifte.

Leeuwarden: dronkaard gewond
De politie heeft zaterdag assistentie verleend toen een 53-jarige Leeuwarder in beschonken toestand medische hulp nodig had. De man was op straat gevallen terwijl hij onder invloed van alcohol was. Hij viel in slaap, maar had een hoofdwond opgelopen. Omstanders schakelden de hulpdiensten in. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht.

Heerenveen A7: eenzijdige aanrijding vrachtwagen
De politie heeft zaterdagnacht aan de A7 assistentie geleverd tijdens een eenzijdige aanrijding door een vrachtwagencombinatie. Een 24-jarige chauffeur uit Swifterbant kwam met een truck met tankauto uit de richting van Drachten en reed in de richting van Joure. Getuigen zagen dat de vrachtwagen ter hoogte van het klaverblad de rechter vangrail raakte. Vervolgens stak de vrachtwagen de weg haaks over naar de linker vangrail die kapotgereden werd. Ter hoogte van een viaduct stortte de vrachtauto zes a zeven meter naar beneden het Heerenveense kanaal in. De chauffeur kon zijn voertuig op eigen kracht verlaten en werd door omstanders opgevangen. Getuigen schakelden de hulpdiensten in. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. De chauffeur liep snijwonden op en is per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Daar is een bloedblok bij hem afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is. De tankauto werd gebruikt om mest te vervoeren. De brandweer plaatste schotten in het water om te voorkomen dat er geen mest en olie in het kanaal terecht kwam. Bureau Voertuigenanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval omdat de omstandigheden en oorzaak onduidelijk zijn. Daarnaast zijn het Wetterskip, de gemeente en provincie Fryslân ingeschakeld. Rijkswaterstaat zorgde voor afzettingsmateriaal langs de vernielde vangrail. De vrachtwagen is in de loop van zaterdagochtend weggetakeld. Tijdens deze bergingsoperatie is het vaarverkeer tijdelijk stilgelegd.

Leeuwarden: verdachte met drugs aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht aan het Zaailand in het kader van de Opiumwetgeving een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man droeg een klein mesje bij zich en had een wikkel met een kleine hoeveelheid cocaïne bij zich. Hij deed afstand van beide goederen. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt. De verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Drachten: valse identiteit opgeven
De politie heeft vrijdagavond aan de Stationsweg een 16-jarige bromfietser uit Drachten aangehouden nadat hij tijdens een controle een valse identiteit opgaf. Surveillerende agenten zagen de jongen rijden en merkten op dat hij de kinband van zijn helm niet vast had zitten. De agenten gingen met de jongen in gesprek. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs of certificaat en gaf een valse naam op. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt.

Harlingen: inbraak snackwagen
De politie onderzoekt een inbraak in een snackwagen die in de Voorstraat geparkeerd stond. De politie kwam na een melding ter plaatse. Getuigen hadden gezien dat twee jongens op het dak van de snackwagen zaten. De agenten constateerden dat er in de snackwagen ingebroken was. De inhoud van het geldkistje is weggenomen. Een 60-jarige inwoner van Harlingen deed aangifte.

Sneek: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht aan de Kruizebroederstraat een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden inzake mishandeling van een 22-jarige inwoonster van Sneek. De verdachte had het slachtoffer na een woordenwisseling in het gezicht geslagen. Zij raakte niet gewond maar deed wel aangifte. Kort daarvoor had de verdachte tijdens vechtpartij een 19-jarige inwoner van Sneek geslagen. De 19-jarige moet nog aangifte doen. Hij is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan. Daar bleek dat hij een kapotte lip, enkele losse tanden en mogelijk een hersenschudding had opgelopen. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Hij is ingesloten.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Pallasweg waar zaterdagnacht ingebroken is. Uit het pand is een kluis met inhoud weggenomen. Men drong de ruimte binnen door een ruit in te slaan. Een 31-jarige inwoner van Tytsjerk deed aangifte.

Fryslân: rijden onder invloed rijbewijs ingevorderd
De volgende bestuurder is betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders die in overtreding zijn krijgen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Jelsum: zaterdag, Bredyk, een 35-jarige scooterrijder uit Marssum, 685 ug/l, rijbewijs ingevorderd, rijverbod 8 uur.