Politie Amsterdam-Amstelland



Beide verdachten aangehouden in verband met doodgestoken winkelier / Amsterdam-Amstelland (11/08/07)

Door een uitgebreid en grootschalig rechercheonderzoek en de jacht door alle surveilleerde politiemensen van het korps Amsterdam-Amstelland zijn in korte tijd beide verdachten aangehouden die vermoedelijk betrokken waren bij de dodelijke overval in Amstelveen. Aanhouding Uilenstede: Vrijdagavond 10 augustus 2007 rond kwart voor tien werd in de omgeving van Uilenstede in Amstelveen een 16-jarige jongen aangehouden in verband met betrokkenheid bij het doodsteken van een personeelslid van een avondwinkel in Amstelveen. De verdachte werd gezocht door een groot rechercheteam dat speciaal was opgestart om de gewelddadige overval op te lossen. Het onderzoek dat onder supervisie van een officier van justitie plaatsvond richtte zich speciaal op getuigenverklaringen en sporen die op de plaats delict waren achtergebleven. De identiteit van de verdachte kon tijdens het onderzoek worden achterhaald. Veel rechercheurs waaronder specialisten van observatieteams zijn de straat opgegaan om de verdachte op te sporen. Ook werd gekozen om opsporingsberichtgeving in te zetten in deze zaak.

Op last van de officier van justitie werd tijdens een speciaal opsporingsbericht de foto in beeld gebracht bij de Amsterdamse tv-zender AT5. Tijdens de zoekacties binnen onze regio werd de verdachte in de omgeving van Uilenstede in Amstelveen door rechercheurs van een observatieteam aangetroffen en aangehouden. Aanhouding Kalkmarkt: Het rechercheteam kreeg zicht op de tweede verdachte en deelde deze informatie met alle surveillerende politiemensen in ons korps. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond vijf voor drie kon door een motoragent van bureau IJtunnel de tweede verdachte worden aangehouden. Deze verdachte was eveneens 16 jaar oud. Hij werd rijdend op een scooter in de binnenstad aangetroffen en werd op de Kalkmarkt aangehouden. De scooter van de verdachte is in beslag genomen. Beide verdachten zijn woonachtig in Amsterdam. Hieronder het persbericht van vrijdagavond 10 augustus: Naar aanleiding van een overval op een avondwinkel in Amstelveen waarbij een 62-jarige medewerker werd neergestoken en later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleed is de identiteit van een van de verdachten vastgesteld. Het gaat om een 16-jarige jongen, die wordt verdacht betrokken te zijn bij de dodelijke steekpartij. Tijdens een speciaal opsporingsbericht dat in ieder geval vanaf 20.30 uur en mogelijk al eerder te zien is bij de Amsterdamse tv-zender AT5 wordt de foto van de verdachte getoond. De vraag aan het publiek is wie weet waar deze 16-jarige jongen zich bevindt of verblijft. Indien u informatie heeft over de verblijfplaats van de verdachte of hem ziet neem dan onmiddellijk contact op met de politie. Onderneem zelf geen actie aangezien de verdachte als gevaarlijk wordt bestempeld. Het advies aan de verdachte en de medeverdachte is, in verband met hun eigen veiligheid, om zichzelf aan te geven bij de politie. Hieronder het persbericht van vrijdagochtend 10 augustus 2007: Personeelslid avondwinkel doodgestoken / Amstelveen Donderdagavond 9 augustus rond elf uur raakte op de Nieuwe Kalfjeslaan in Amstelveen een 62-jarige medewerker van een avondwinkel zwaargewond bij een overval c.q. poging daartoe. Het slachtoffer, dat vermoedelijk met een mes is gestoken, is in het begin van de nacht in een ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Bij dit misdrijf zijn vermoedelijk twee mannen betrokken die op een scooter het Amsterdamse Bos in zijn gevlucht. Rechercheurs van Bureau Opsporing van district Zuid hebben de zaak in behandeling. Forensisch specialisten hebben een uitgebreid sporenonderzoek uitgevoerd.

Het rechercheteam is op zoek naar getuigen met wie zij nog geen contact hebben gehad en naar mensen die informatie hebben over dit ernstige misdrijf. Het team is te bereiken via telefoonnummer 020-5592400.