Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 12 augustus 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 18 augustus, 11.25 - 11.55 uur, Nederland 2

Ibn Arabi: de grote mysticus
Mohyi Al Dien Ibn Arabi, bijgenaamd Al Sheikh Al Akbar (de grote meester) is een van de beroemdste mystici uit de geschiedenis van de islam na Al Halladj. Ibn Arabi, meer gewaardeerd in het westen dan binnen de islamitische wereld, was geen filosoof of wetenschapper. Hij was een soort theosoof met een visionaire wijsheid die gebaseerd is op zijn eigen ervaring en waarneming. Hij was geen traditionele gelovige en ook niet een pure atheïst. In het Spaanse Sevilla heeft hij op jonge leeftijd de koran en de Hadith bestudeerd en Isa, of Jezus, was zijn spirituele gids. Aanstaande zondag in Nioscoop: Ibn Arabi, de grote mysticus.

Onderwerpen De Horizon, 11 augustus 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5(747 AM)

De Hemelvaart van Mohammed (vzmh)
In de Horizon uitgebreid aandacht voor "Lailat-ul-Meraj", de hemelreis van profeet Mohammed (vzmh). Zaterdagavond herdenken vele moslims, ieder op hun eigen manier, deze mystieke en bijzondere gebeurtenis. Herdacht wordt hoe de Profeet (vzmh) een nachtelijke reis maakte van Mekka naar Jeruzalem en van Jeruzalem naar de hemel. Na het ontmoeten van de profeten kreeg hij één van de vijf zuilen van de Islam geopenbaard: het vijf keer per dag bidden. Lailat-ul-Meraj valt op de 27e van de islamitische maand Radjab, dit jaar op 11 augustus. Over wat de betekenis van Lailat-ul-Meraj is en hoe moslims deze dag kunnen herdenken, geeft imam Suleyman Þahintürk tekst en uitleg.