ICCO & Kerk in Actie stellen 125.000 euro beschikbaar voor slachtoffer

12/08/2007 10:38



ICCO



Het noodhulpfonds van ICCO & Kerk in Actie stelt 125.000 euro beschikbaar voor de slachtoffers van de overstromingen in Zuid-Azië. Daarvan komt 45.000 euro van Nederland Helpt/ EO Metterdaad. Met het geld kunnen partnerorganisaties ter plaatse zich blijven inzetten voor het verlenen van noodhulp en het maken van een begin aan wederopbouw. Naar verwachting zullen 12.000 families gebaat zijn bij de hulp.

In Pakistan zijn door de hevige regenval gletsjers ingestort in het noordelijke district Chitral, tegen de grens met Afghanistan. Hierdoor hebben duizenden mensen hun huis, landbouwgebieden en vee verloren. ICCO & Kerk in Actie werken samen met de organisatie Sarhad Rural Support Program aan het bieden van noodhulp. Aan zo'n 4.000 families worden voedselpakketten, dekens, kleding, toiletartikelen, golfplaten voor tijdelijke behuizing, en medicijnen verstrekt. Ook zullen zij de komende tijd vee en zaden krijgen, zodat ze hun leven weer kunnen opbouwen. Daarnaast zal samen met de lokale bevolking het komende jaar gewerkt worden aan herstel van wegen, dammen en bruggen.

In Nepal zijn bijna 40.000 mensen getroffen door de overstromingen na hevige moessonregens. Velen hebben een toevlucht gezocht in scholen, kerken en tempels. ICCO & Kerk in Actie werken samen met de Lutheran World Federation ter plaatse met het bieden van tijdelijk onderdak, het verstrekken van rijst, zout, kookolie en noodzakelijke huisraad aan 8.000 families.

Ook in andere getroffen regio's verlenen partnerorganisaties van ICCO & Kerk in Actie noodhulp aan slachtoffers. Bekeken wordt op welke wijze zij steun kunnen krijgen uit Nederland. ICCO & Kerk in Actie vragen hun achterban een bijdrage te leveren op Giro 456, Kerk in Actie te Utrecht o.v.v. noodhulp.

'Dit zijn de ergste overstromingen die mensen in jaren hebben meegemaakt', vertelt Tineke van der Deure, werkzaam voor ICCO & Kerk in Actie in Bangladesh, waar zij deze week één van de ondergelopen gebieden bezocht. 'De overstromingen zijn vooral problematisch voor mensen op het platteland. Hun huis en landbouwgebied is ondergelopen en hun oogst is mislukt. Velen hebben hun huis moeten ontvluchten en wonen nu dicht opeen gepakt samen met hun vee. Ze hopen snel te kunnen terugkeren naar hun woongebied, waar ze hun leven opnieuw moeten gaan opbouwen.'

ICCO & Kerk in Actie maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT). In Nederland hebben zij een gezamenlijk noodhulpprogramma. Daarbij verlenen zij niet alleen steun na een ramp, maar werken zij ook samen met mensen in ontwikkelingslanden aan het verkleinen van risico's van rampen, door hen voor te bereiden op rampen en door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselvoorraden.