Politie Friesland

Politieberichten van zondag 12 augustus

Fryslan, 12-08-2007 o Politieberichten van zaterdag 11 augustus 11.00 uur t/m zondag 12 augustus 11.00 uur.

Harlingen: verdachte aangehouden na aanrijding
De politie heeft zaterdagmiddag een 18-jarige automobilist uit Harlingen aangehouden. Een 22-jarige automobilist uit Harlingen reed op de Grettingalaan. Daar werd hij ingehaald door de 18-jarige Harlinger. Deze stopte vervolgens voor de auto en reed, kennelijk opzettelijk, achteruit. Daardoor botste de auto van de 18-jarige met de achterkant tegen de voorzijde van de auto van de 22-jarige. Hierbij raakte een 21-jarige inzittende uit Leeuwarden gewond aan haar nek, zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De veroorzaker ging er na de aanrijding vandoor. Na een korte zoektocht kon de verdachte op de Kanaalweg worden gehouden. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt voor vernieling en mishandeling.

Dokkum: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Birdaarderstraatweg. De inbraak is vrijdagavond gepleegd. Nog onduidelijk is hoe men is binnengekomen. Uit de woning werden een televisie en enkele sieraden gestolen. De technische recherche zal een onderzoek instellen, ook is een buurtonderzoek gehouden. Aangifte is gedaan door een 67-jarige inwoonster van Dokkum.

Echtenerbrug: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan het Hellingpad. Daar is zaterdagnacht een kluis met inhoud weggenomen met daarin een groot geldbedrag. Het is onduidelijk hoe men het pand is
binnengekomen. De technische recherche stelt een onderzoek in. Een 49-jarige inwoner van Echtenerbrug deed aangifte.

Dokkum: jongeren aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Markt vier jongeren uit Dokkum aangehouden betreffende een vechtpartij. De politie kwam ter plaatse na een melding dat er iemand in het centrum met een broekriem geslagen werd. De politie trof aan de Markt twee jongens van 15 jaar, een jongen van 14 en een jongen van 16 aan, allen inwoners van Dokkum. Zij zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar meldde zich even later ook een 16-jarige inwoner van Dokkum die verklaarde door een van de vier verdachten geslagen te zijn. Hij deed aangifte. Van de vier jongeren zijn verklaringen opgenomen en zij zijn daarna weer vrijgelaten. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het viertal en de achtergrond van het incident.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft vrijdagavond bij de Vrouwenpoortsbrug een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden inzake bedreiging. De man wilde in een drogisterij enkele artikelen ruilen. Het personeel verleende daar geen medewerking aan omdat de bon niet klopte. De man uitte vervolgens verbale bedreigingen in de richting van het winkelpersoneel en verliet de zaak. De beveiliging achtervolgde de man, hield hem staande en droeg hem over aan de politie. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de man is daarna weer vrijgelaten. Een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Oosterwolde: verdachte aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in een woning een 46-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden inzake bezit vuurwapens. Een 38-jarige inwoonster van Oosterwolde en een 44-jarige inwoner van Drachten verklaarden aan de politie dat de verdachte het duo in een woning aan de Hoge Haer met een vuurwapen gelijkend voorwerp had bedreigd. Hij uitte daarbij tevens verbale bedreigingen in de richting van de twee. Korte tijd later verliet hij de woning. De man en de vrouw schakelden de politie in en deden aangifte. Er raakte niemand gewond. De achtergrond van het incident ligt in de relationele sfeer. Een aantal zaken zijn voor de politie nog onduidelijk, evenals de achtergrond van het voorval. Het vuurwapen gelijkend voorwerp is niet gevonden. De politie vervolgt haar gesprekken met de aangevers, de verdachte en getuigen.

Leeuwarden: alcohol nuttigen in het openbaar
De politie heeft zondagnacht aan de Grote Hoogstraat een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden nadat hij in het openbaar alcohol had genuttigd. Surveillerende agenten zagen dat en gingen met de man in gesprek. Hij had bij het zien van de agenten een blikje bier in een prullenbak gegooid. De man ontkende te hebben gedronken en weigerde zich te legitimeren. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt voor het drinken in het openbaar en het niet kunnen legitimeren. De verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Marssum: eenzijdig ongeval fietser
De politie heeft zondagnacht aan de Ritsumasyl assistentie geleverd tijdens een eenzijdige aanrijding van een 35-jarige fietser uit Marssum. Het slachtoffer was onder invloed van alcohol met zijn fiets gevallen en had daarbij schouderletsel opgelopen. Een passant had hem gevonden en schakelde de hulpdiensten in. Hij is per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht.

Lemmer: bon voor openbare dronkenschap
De politie heeft zondagnacht aan de Urkerstraat een bekeuring uitgeschreven aan een 36-jarige inwoonster van Sneek inzake openbare dronkenschap. De vrouw lag bij een fietstunneltje in de bosjes te slapen. Passanten hadden dat gezien en informeerden de politie. De agenten maakten de vrouw wakker. Zij verklaarde dat ze op een boot verbleef en vervolgde haar weg.

Hogebeintum: fietser gewond
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Harstawei hulp verleend tijdens een aanrijding tussen een fietser en een personenauto. De 18-jarige fietser uit Blije raakte gewond. Het ongeval ontstond toen een 28-jarige automobilist uit Burdaard uit de richting van Ginnum kwam. De fietser kwam uit de richting van Blije. Door nog onbekende oorzaak is de fietser door de personenauto geschept. Politie en ambulance waren snel ter plaatse. Daarnaast is de traumaheli ingezet. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en is per helikopter naar het VU ziekenhuis in Amsterdam vervoerd. Over zijn conditie zijn geen details bekend. De automobilist kwam met de schrik vrij. Bureau
Ongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht aan de Zuidkade een 24-jarige inwoner van Drachten aangehouden inzake mishandeling van een 18-jarige inwoner van Drachten. De verdachte was na een woordenwisseling in gevecht geraakt met de 18-jarige jongen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Hij is ingesloten. Er moet nog proces-verbaal opgemaakt worden. De achtergrond van het incident wordt door de politie onderzocht.

Leeuwarden: aanhouding na bedreiging
De politie heeft zondagnacht op een camping aan de Groene Ster een 20-jarige Leeuwarder aangehouden inzake bedreiging van een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden. De verdachte gedroeg zich recalcitrant in de kantine van de camping. Hij negeerde het verzoek van de campingmedewerkster om de ruimte te verlaten en uitte verbale bedreigingen in de richting van het personeel. De politie werd ingeschakeld en de man is aangehouden. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt, de verdachte is ingesloten.

Terschelling West: aanhouding na vernieling ruit
De politie heeft zondagnacht aan de Burgemeester Reedekerstraat vier verdachten aangehouden betreffende vernieling van een ruit. Getuigen zagen het voorval en informeerden de politie. De vier verdachten uit Epe in de leeftijd van 17, 18 en 19 jaar, waren op de fiets en vernielden tijdens hun rit een thermopane ruit (0.75 x 0.75 cm) van een woning. De verdachten zijn aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Zij ontkenden hun betrokkenheid. Er is proces-verbaal opgemaakt, de jongens zijn daarna weer vrijgelaten. De politie vervolgt haar gesprekken met getuigen en de verdachten.

Leeuwarden: woningbrand
De politie heeft zaterdagavond aan het Rietveldplein assistentie geleverd tijdens een woningbrand. De eigenaar van de woning had met een brander geprobeerd een wespennest te verwijderen. Daarbij vatte het isolatiemateriaal tussen de boeidelen aan de voorzijde van de woning vlam. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. Een deel van de gevel en de boeidelen zijn door de brandweer verwijderd. De wespen zijn verdwenen.

Appelscha: eenzijdige aanrijding met gewonde
De politie heeft zaterdagavond aan de Steegde assistentie geleverd tijdens een eenzijdig ongeval met een personenauto. Een 38-jarige automobilist uit Appelscha was met zijn auto tegen een stalen hek gereden wat als wegversmalling in het wegdek aangebracht is. De bestuurder is ter controle per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De personenauto liep aanzienlijke schade op en is door een takeldienst afgevoerd. Het hek raakte beschadigd.

Beetgumermolen: fietser onwel
De politie heeft zaterdagavond aan It Bosk assistentie geleverd tijdens een onwelwording van een 74-jarige fietser uit Beetgumermolen. De man was onwel geworden en met zijn fiets in een sloot
terechtgekomen. Een passant schakelde de hulpdiensten in. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis van Leeuwarden gebracht.

Leeuwarden: verdachte met drugs aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag aan het Ruiterskwartier een 41-jarige inwoner van Franeker aangehouden inzake bezit drugs. De verdachte is door surveillerende agenten gecontroleerd in het kader van de Opiumwet. De agenten troffen 10 bolletjes heroïne aan met een totaalgewicht van 1,6 gram. De drugs zijn in beslag genomen. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt, hij is daarna weer vrijgelaten.

Oosterwolde: 300 blaastesten twee overtredingen
De politie heeft zaterdagmiddag en avond aan de Venekoterweg een verkeerscontrole uitgevoerd waarbij 300 weggebruikers een blaastest afgelegd hebben. Daarnaast is met een lasergun op snelheid gecontroleerd. Voor de volgende zaken is proces-verbaal opgemaakt; een keer voor het niet dragen van een helm, vier keer voor het niet dragen van de autogordel, twee keer voor het voeren van mistverlichting, twee keer voor snelheid (70 km/u op een 50 km weg en 71 km/u op een 50 km weg), en twee keer voor het rijden onder invloed van alcohol (240 ug/l en 330 ug/l). Tegen alle bestuurders is proces-verbaal opgemaakt. De controle is door vijf politiefunctionarissen uitgevoerd.

Oudwoude: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag aan de Simmerwei assistentie geleverd tijdens een eenzijdige aanrijding door een personenauto. Een 38-jarige automobilist uit Kollumerzwaag reed op de Simmerwei in de richting van Oudwoude. Hij kwam met zijn wielen in de rechterberm terecht, maar verloor tijdens een stuurcorrectie de controle over zijn voertuig. Zijn auto kwam tegen een boom tot stilstand. De bestuurder kon op eigen kracht uit de auto komen. Het motorblok van de auto was door de klap los geraakt en kwam enkele tientallen meter verder in een sloot terecht. De bestuurder is ter controle per ambulance naar het ziekenhuis Sionsberg in Dokkum gebracht. Daar bleek dat hij een bekkenfractuur opgelopen had. Van de bestuurder is een bloedtest afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De politie vervolgt haar gesprekken met deze automobilist.

Aldeboarn: vernieler aangehouden
De politie heeft zondagochtend aan de Herne een 51-jarige inwoner van Aldeboarn aangehouden inzake vernieling van een woning. De man had de voorruit van een woning kapotgeslagen en een aantal spullen uit de woning naar buiten gegooid. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. De man verkeerde in verwarde toestand.

Haulerwijk: drankrijder aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Haulerwijksterweg een 22-jarige automobilist uit Een aangehouden inzake rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de bestuurder op de Norgerweg met hoge snelheid rijden en wilden met de man in gesprek. Zij constateerden dat de bestuurder 120 uur km per uur reed op een traject waar een limiet van 60 km per uur van kracht is. De verdachte negeerde het stopteken op de politieauto. Aan de Haulerwijksterweg stopte de automobilist. De agenten lieten hem weten dat hij aangehouden was, waartegen hij zich verzette. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht waar tevens bleek dat de man gedronken had. Hij blies 395 ug/l en kreeg een rijverbod 3 uur. Zijn rijbewijs is ingevorderd omdat hij beginnend bestuurder is. Daarnaast is proces-verbaal opgemaakt voor verzet tegen de politie. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.

Leeuwarden: bromfietser door aanrijding gewond
De politie heeft zondagnacht aan het Cambuursterpad assistentie verleend tijdens een eenzijdige aanrijding door een 17-jarige bromfietser uit Leeuwarder. De bromfietser was in botsing gekomen met een fietsster (personalia onbekend) en was met zijn scooter onderuit gegaan. De fietsster kwam met de schrik vrij. De bromfietser liep daarbij gezichtsletsel op. Hij is per ambulance naar het MCL gebracht. Daar is een bloedtest afgenomen waarvan de uitslag nog niet bekend is. De scooterrijder is ter observatie opgenomen.

Appelscha: verdachte aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 33-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden. De man wilde omstreeks 05.00 uur een camping aan de Aekingaweg in Appelscha verlaten. Op de Aekingaweg stond een auto, met daarin een 16-jarige inwoonster van Onnen en een 20-jarige inwoner van Amsterdam. De 33-jarige vond dat de auto de weg blokkeerde, stapte uit en gaf het meisje twee stompen in het gezicht. Daarop ging de automobilist er vandoor. De gewaarschuwde politie kreeg de verdachte op de N381 in het vizier en zag dat de verdachte richting Hoogeveen reed. Net voor Zwolle kon de man worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau in Drachten en daar ingesloten. De 20-jarige inwoner van Amsterdam en het meisje uit Onnen hebben beiden aangifte gedaan van mishandeling.