Energiebesparing tot 30% gemakkelijk haalbaar

13/08/2007 14:38



Libéma Exhibition



's-Hertogenbosch, augustus 2007
Energie2007, de vakbeurs voor besparen op energiekosten, is groter dan ooit. Met 150 specialisten en een groot aantal noviteiten. De ontwikkelingen gaan snel als het gaat om het verlagen van het energieverbruik in de industrie en in de gebouwde omgeving. Volgens deskundigen is bij bedrijven al gauw een besparing tot 30% op het energieverbruik haalbaar. De eerste verbruiksbesparing is soms direct en zonder grote investering te realiseren. Men vindt op Energie 2007 ook oplossingen om de laatste 10% van de voorgenomen besparingsdoelstelling te halen. De beurs vindt plaats van 9 t/m 11 oktober in de Brabanthallen s-Hertogenbosch.

Gebouwbeheerders en andere zakelijke energieverbruikers vinden op Energie 2007 alle ingrediënten voor het verlagen van hun energiekosten, met uiteraard een minimaal gelijkblijvend comfort of eenzelfde productiecapaciteit. Naar verwachting zullen de energieprijzen blijven stijgen en zal de regelgeving m.b.t. CO2 uitstoot verder worden aangehaald. Slim inkopen en efficiënt omgaan met energie vertaalt zich dan ook snel in meer winst. Dit verklaart het succes van deze beurs, georganiseerd door Libéma en F?, specialisten in energie en milieu.

Tijdig inspelen op de per 1 januari a.s. van kracht wordende EPBD regelgeving leidt tot verhoging van het comfort, de verhuur- of verkoopbaarheid van panden en verlaagt de exploitatiekosten.

Van LED verlichting tot HRE ketel
Op Energie 2007 vinden gebouwbeheerders een groot aanbod van innovatieve en besparende energie-oplossingen die zich mede door de stijgende energietarieven en wellicht nieuwe subsidiemogelijkheden, bekend op Prinsjesdag, steeds sneller terugverdienen. De beurs toont duurzame opwekking (zonne-energie, zonneboilers), koeling en verwarming, cv-ketels op biobrandstof, airco-installaties, warmte-terugwinning, isolatie, slimme meters, klimaat regulerende gevels, gebouwbeheersing systemen, monitoring en stadsverwarming. Kortom, van individuele oplossing tot volledig energienul gebouw.

Van stoomtechniek tot industriële isolatie
Verbetering processen, nieuwe technologieën en optimaliseren van bestaande installaties liggen aan energiebesparing in de industrie ten grondslag. Zo zijn stoominstallaties verantwoordelijk voor 40% van het zakelijk gasverbruik (excl. elektriciteitsproductie) van Nederland. Op de beurs vindt men oplossingen als rookgasafzuiging, persluchttechniek, efficiënte motoren, energiezuinige verlichting (voor fabriekshallen en kantoorgebouwen), bemetering, isolatie, monitoring, hergebruik warmte, koeltechniek, WKK's (warmtekracht koppeling), noodstroomvoorziening en energiezuinige klimaatinstallaties.

Uiteraard vindt men op de beurs ook slimme methoden om energie in te kopen. Energie 2007 wordt vakinhoudelijk ondersteund door een adviescommissie bestaande uit brancheverenigingen en kennisinstituten zoals VNO/NCW, NVTG, AvEPA, Nederlandse Vereniging van Diervoederfabrikanten, Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf en SenterNovem.

Naast de 150 standhouders biedt Energie 2007 een uitgebreid activiteitenprogramma met twee minicongressen over de veranderende energievoorziening en inkoop van energie, het Duurzaam Bouwen plein, het Energietheater en de uitreiking van de Energie 2007 Award voor het best besparende bedrijf. Op het facturenspreekuur kan iedereen zijn factuur door een specialist laten controleren. Energie 2007 is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur. Meer info/gratis toegang zie www.energie2007.nl.