Ingezonden persbericht


Persbericht

Sojaproducten zijn van nature bron van magnesium

Risico op diabetes daalt door consumptie van voedingsmiddelen rijk aan magnesium

Breda, 13 augustus 2007. ­ De kans op het ontwikkelen van diabetes type II daalt met 15% bij een verhoging van de dagelijkse magnesium inname met 100 mg. Dit blijkt uit een onderzoek aan het Zweedse Karolinska Instituut in Stockholm. Sojaproducten zijn van nature een goede bron aan magnesium. Een glas sojadrink (250 ml) bevat gemiddeld 100 mg magnesium.

Op jonge leeftijd komt diabetes type II steeds vaker voor. In Nederland zijn er ongeveer 500.000 mensen met diabetes type II en daar komen jaarlijks ongeveer 60.000 nieuwe gevallen bij. Een belangrijke risicofactor is overgewicht. Daarnaast wordt veel onderzoek verricht naar voedingsfactoren die een invloed kunnen hebben op het risico op diabetes type II. Uit deze studies blijkt dat vooral een hoge consumptie van bonen, volkoren graanproducten, noten, fruit en groenten bescherming bieden. Al deze voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium.

Om na te gaan of er daadwerkelijk een relatie bestaat tussen magnesiumrijke voeding en het risico op diabetes type II, hebben Zweedse onderzoekers in een meta-analyse de uitkomsten van zeven verschillende studies naast elkaar gelegd. In totaal waren meer dan 280.000 deelnemers betrokken, waarvan bijna 11.000 tijdens de studieduur diabetes type II kregen. De magnesiuminname varieerde van 168 mg tot 348 mg per dag. 300 mg is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Uit de meta-analyse blijkt dat elke extra inname van 100 mg magnesium het risico op het ontwikkelen van diabetes type II met 15% doet dalen. Sojaproducten zijn van nature een goede bron aan magnesium (gemiddeld 45 mg magnesium per 100 ml). Een glas of een pakje sojadrink van 250 ml bevat 100 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid magnesium kan men ook innemen door het consumeren van ongeveer vier sneetjes volkorenbrood, 80 gram havermout, 45 gram noten, 200 g spinazie of drie bananen.

De onderzoekers schrijven het potentiële beschermende effect van magnesium toe aan een verbeterde insulinegevoeligheid. Er zijn nog onvoldoende wetenschappelijke aanwijzingen om magnesiumsupplementen aan te raden ter preventie van diabetes type II, maar de onderzoekers adviseren wel meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te consumeren.

Bron: Larsson S.C.. and Wolk A., Magnesium intake and risk of diabetes type II: a meta analysis. Journal of Internal Medicine, 2007
www.dvn.nl
Einde persbericht)
* * *

Noot aan de redactie: