Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Buiten spelen tijdens zomervakantie geeft gemengde gevoelens

Top 3 meest irritante vlekken: gras, modder en zand

Rotterdam, maandag 13 augustus 2007 - De zomervakantie is voor kinderen de periode bij uitstek om lekker buiten te spelen en vies te worden. Toch geeft het buiten ravotten gemengde gevoelens. Hoewel 91%1 van de ouders het geen probleem vindt als hun kind vuil wordt bij het buiten spelen - en 36% zelfs wil dat hun kind meer buiten speelt - ontzegt 12% zijn kind soms een bepaalde buitenspeelactiviteit, omdat het er vuil van kan worden. 40% van de kinderen beweert zelfs dat hun ouders boos worden als ze vies thuiskomen, en dan met name hun moeder.

De top 3 van speelactiviteiten buitenshuis, zo blijkt uit het onderzoek, bestaat uit fietsen/skaten in de buurt (48,5%), spelen met een bal (48,1%) en op straat spelen met vrienden (47%). Spellen waar kinderen flink vies van kunnen worden. 85% van de ouders ziet dit als een teken dat hun kind zich heeft vermaakt. Toch denkt een vijfde van de moeders er meteen aan hoe ze de kleding van hun kinderen schoon krijgt als zij vuil thuiskomen van het buiten spelen.

Mooie kleren belemmeren buiten spelen
Een derde van de kinderen mag van hun moeder niet buiten spelen als ze hun mooie kleren aan hebben. Een kwart van de kinderen heeft daarom speciale buitenspeelkleren. 83% van de moeders vindt het moeilijker vlekken van buitenshuis te verwijderen dan van binnenshuis. De top 3 van meest irritante vlekken zijn gras-, modder- en zandvlekken. Met name jonge kinderen en jongens hebben vaker per week vlekken na het buiten spelen dan oudere kinderen en meisjes.

Kinderen spelen steeds minder buiten
Kinderen in Nederland zijn de afgelopen twee jaar minder gaan buiten spelen, zo blijkt uit het onderzoek van de OMO Buitenspeelbond. In 2005 bleek al dat Nederlandse kinderen relatief weinig spelen en veel binnen zitten, terwijl buiten spelen en daarbij vuil worden goed is voor de ontwikkeling van kinderen. De OMO Buitenspeelbond, die inmiddels ruim 290.000 leden telt, ontplooit verschillende activiteiten die tot doel hebben kinderen en hun ouders te stimuleren meer (buiten) te spelen, zoals het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Buitenspelen en het versturen van e-mails op woensdagmiddag met een nieuwe buitenspeeltip.


1 Bron: onderzoek OMO Buitenspeelbond, 'Kinderen spelen minder buiten', 2007

Einde Bericht


---

Noot aan de redactie (