Ministerie van Defensie

17-08-2007 11:45

Oefenweek f-16âs op vliegbasis eindhoven

Personeel van Vliegbasis Leeuwarden oefent op Eindhovense basis - Archieffoto: Defensie, Fotovlucht Soesterberg

Twaalf F-16's oefenen vanaf maandag 20 augustus een week vanaf Vliegbasis Eindhoven. Dagelijks staan voor de F-16âs twee oefenvluchten gepland, welke overdag plaatsvinden.

De jachtvliegtuigen landen maandagmiddag op Vliegbasis Eindhoven. Vrijdag 24 augustus vertrekken de F-16's weer naar hun thuisbasis in Leeuwarden.

Doel van de oefeningen is om, onder moeilijke omstandigheden, zo goed mogelijk te presteren tijdens een fictieve uitzending naar het buitenland. Dit is de reden waarom er vanaf een andere locatie dan de eigen wordt geoefend.

In totaal nemen 434 militairen van de vliegbasis in Friesland deel aan deze eerste van vijf oefenweken die tot eind november vanaf Eindhoven plaatsvinden. Ze werken toe naar het driejaarlijkse NAVO-examen, de zogenoemde Operational Evaluation (OPEVAL), eind november 2007. De eerste drie oefenweken zijn ter voorbereiding op een inspectie door de eigen luchtmacht en daarna volgt de uiteindelijke evaluatie van de NAVO.

Vliegbasis Eindhoven is gekozen als oefenlocatie omdat de infrastructuur voor het opereren met F-16's aanwezig is. Aan de noordkant van de basis bevindt zich een gebied met vliegtuigshelters. Vanaf daar vinden de operaties plaats.

Gedurende de oefenweken is meer geluidsoverlast te verwachten. Voor klachten of vragen over vliegbewegingen zijn de volgende telefoonnummers beschikbaar: 040-289 6133 / 040-289 6144. De vliegbewegingen passen binnen de geluidszonering van de vliegbasis.